ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Κύπρο: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα - Είμαστε εδώ για να δικαιωθούμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Κύπρο ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Μήνυμα ότι «ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος», έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν συγκινησιακά φορτισμένη με ξεκάθαρες αναφορές στην τουρκική κατοχή, επιμένοντας ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

«Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα. Η επιδίωξή μας παραμένει μία: Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος χωρίς ξένο στρατό κατοχής όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του Κυπριακού. Είμαι ειλικρινής προς την Άγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση το γεγονός ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε», διαμήνυσε.

«Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ»

«Εχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνικού λαού και στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που συμμερίζεται και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ όπως διαπίστωσε στην τελευταία τους συνάντηση, ο δρόμος της επανεκκίνησης των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις της ειδικής απεσταλμένης κας Ολγκίν.

«'Άλλωστε μόνο όποιος δεν έχει δίκιο, όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει το διάλογο και όταν προσχωρεί και σε προκλήσεις, τότε επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα», επισήμανε.

Είπε επίσης ότι αναφέρεται σε μία κατεύθυνση από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει καθώς η Κύπρος είναι κομμάτι της και κάθε απειλή εναντίον της, γίνεται κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για όλο το δυτικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προ ημερών η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα τάχθηκε ρητά υπέρ της ενιαίας και ελεύθερης Κύπρου ενώ το ίδιο έκανε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Πριν από 50 χρόνια τα όμορφα νερά της Κερύνειας βεβηλώθηκαν και το γαλάζιο ουρανό της σκέπασαν τα γκρίζα αεροπλάνα των εισβολέων. Έτσι το χρυσοπράσινο φύλλο της Μεσογείου πατήθηκε με βαρύ τίμημα, με νεκρούς και αγνοουμένους. Με τη Λευκωσία ακρωτηριασμένη, με τη φυλακισμένη Αμμόχωστο να ανασαίνει ακόμα βαριά δίπλα στα ερείπιά της», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για εθνικό τραύμα που πονά και θα πονά.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε»

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Προβάλλοντας το κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής και κατοχής, κάτι που δυστυχώς και στις μέρες μας βρίσκει αυταρχικούς μιμητές όπως συμβαίνει στην Ουκρανία. Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου δεν επιτρέπονται δυο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις αλλά πιστεύω ότι καμία μάχη δεν χάνεται αν πρώτα δεν δοθεί. Έχω εμπιστοσύνη στο δίκαιο και αυτοπεποίθηση στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν γίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους και με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν τη σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλεια της και δεν μπορεί να αγνοούμε το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στο δρόμο της επίλυσης του κυπριακού», πρόσθεσε.

«Χωρίς να λείπει το συναίσθημα, Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση σήμερα», ανέφερε και σημείωσε πως «κάθε λύση προϋποθέτει γενναίες και τολμηρές αποφάσεις» αλλά και «να μην ξεχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες καθώς είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι και για τον ίδιο σκοπό».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν την κοινή τους προσπάθεια, με κοινούς δεσμούς, με παρουσία στην ΕΕ και στα διεθνή φόρα, με συντονισμό ενεργειών.

Πάντοτε, ανέφερε, η Κύπρος έχει τον πρώτο λόγο και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της καθώς αυτή είναι η επιλογή του Έθνους και της ιστορίας.

Χριστοδουλίδης: «Μισό αιώνα μετά, η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε κατηγορηματικά στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση».

«Είμαι απόψε εδώ, πενήντα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, για να τονίσω με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο δρόμος για εμένα, για τη δική μου γενιά, για τη γενιά της εισβολής, μία και μόνον κατεύθυνση έχει, διότι η μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι κύρια έγνοια και προτεραιότητά μου είναι ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας», είπε μεταξύ άλλων.

«Είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων άνοιξαν τον δρόμο αλλά και όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή, επιχειρώντας μάλιστα τη νομιμοποίηση των παράνομων τετελεσμένων», διαμήνυσε.

«Μισό αιώνα μετά, η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας και ο παρανόμως κατέχων του 37% της γης μας, ο υπεύθυνος βάσει όλων των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων στην ίδια τους την πατρίδα», είπε.

«Οι πράξεις της Τουρκίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Οι Κύπριοι είμαστε οι μόνοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, εργασίας, της ιδιοκτησίας, τις βασικές μας ελευθερίες στο 37% της πατρίδας μας, στις πατρογονικές μας εστίες», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα βλέπουμε να διαδραματίζονται σήμερα στην Ουκρανία, στα οποία πολύ ορθώς αντιδρά με καταδικαστικό τρόπο η διεθνής κοινότητα, στα οποία η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, διαπράχθηκαν πριν από 50 χρόνια στην ευρωπαϊκή Κύπρο και κάθε μέρα βιώνουμε τις συνέπειές τους», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια να επανενωθεί η Κύπρος και να κλείσει η πληγή της διχοτόμησης.

Ξεκαθάρισε, δε, «πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε 50 χρόνια πριν», αλλά «να μην κανουμε την ακινησία μια νεα πραγματικοτητα».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό και τον ξενάγησε στην έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με αποκορύφωμα την ομιλία Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, στη «φιέστα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που διοργάνωσε το ψευδοκράτος, χαρακτηρίζοντας «ειρηνευτική επιχείρηση» τον «Αττίλα», ενώ παράλληλα δήλωσε αρνητικός στο ενδεχόμενο λύσης στη βάση ενός ομόσπονδου κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης