ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα Κασσελάκη από Κύπρο – Οι ευρωπρωτοβουλίες για τους αγνοούμενους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/EUROKINISSI

Την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα για να δικαιωθούν οι 1619 αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να γίνουν ακόμα και οι αναγκαίες εκταφές για να βρουν γαλήνη οι οικογένειες των ανθρώπων που πριν 50 χρόνια έπαψαν να μαθαίνουν νέα για τους δικούς τους.

Κοινή συνισταμένη, άλλωστε, των όσων είπε ο κ. Κασσελάκης κατά τις χθεσινές (Παρασκευή) συναντήσεις του με το πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, ήταν η πρόθεσή του να καταστήσει το Κυπριακό ευρωτουρκικό κι όχι μόνο ελληνοτουρκικό ζήτημα.

«Βλέπουμε τα μάτια σας, βλέπουμε τον πόνο σας», τόνισε ο κ. Κασσελάκης μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στα περίχωρα της Λευκωσίας για τους 1619 αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

«Δεν είναι μόνο Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι. Είναι κι Ευρωπαίοι αγνοούμενοι», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας πως το Κυπριακό είναι κι ευρωτουρκικό ζήτημα.

Όπως σημειώνουν, μάλιστα, στο CNN Greece συνεργάτες του ήταν εξαιρετικό το κλίμα στη συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία και η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασσελάκης επιμένει πως η όποια επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών πρέπει να ξεκινήσει από τα κεκτημένα του Κραν Μοντανά, του 2017, δηλαδή από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.

Παραλλήλως και σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της τουρκικής διπλωματίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, απορρίπτοντας τη λύση της συνομοσπονδίας, πολλώ δε μάλλον των δύο κρατών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε, επίσης, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου έγινε δεκτός από τον διοικητή, συνταγματάρχη Αστέριο Δεσπούδη, κι ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και το έργο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, ενώ επισκέφθηκε και το στρατιωτικό μουσείο της όπου υπέγραψε και το σχετικό βιβλίο επισκεπτών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητάς τους και την αυταπάρνηση με την οποία εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, σημειώνοντας πως θα σταθεί δίπλα τους σε οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει.

Η επίσκεψη Κασσελάκη στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζεται και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης