ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης από Λευκωσία: Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προκλητική φιέστα της Τουρκίας

O πρόεδρος του ΣΥΡΖΙΑ Στέφανος Κασσελάκης στην Κύπρο, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024. 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/EUROKINISSI

Τη βαθιά του συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη κι αξιόπιστη λύση χωρίς μυστική διπλωματία στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και κατοχικά στρατεύματα, με βάση και το κεκτημένο του Κραν Μοντανά.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, θα στηρίξουμε χωρίς ενδοιασμούς την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες και σε σχέση με τους αγνοούμενους», επισήμανε οκ. Κασσελάκης, οποίος προειδοποίησε πως αν αύριο Σάββατο υπάρξουν προκλητικές φιέστες κι εκδηλώσεις μίσους από την Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο ίδιος προσωπικώς θα το καταδικάσουν απερίφραστα.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη , ο κ. Κασσελάκης καυτηρίασε τις ανάλγητες, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει προοδευτικό μέτωπο για να κυβερνήσει, αλλά κι ετοιμάζει κομματικά το πεδίο.

«Δεν θέλω να κλειστώ μέσα. Είναι πολύ σημαντική η γείωση με την κοινωνία», υπογράμμισε, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσθέτει πως «για την κοινωνία βρισκόμαστε εδώ».

Στο μεταξύ, «η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να έχει ξεκάθαρη στάση για το Κυπριακό» τόνισε ο κ. Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του το πρωί της Παρασκευής στο κυπριακό Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα, ο οποίος δώρισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το «καράβι της Κερύνειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, είπε στον κ. Πάλμα πως το δώρο που του έκανε θα βρει θέση στο γραφείο του στη Βουλή.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης συνάντησε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, το σημαντικό ρόλο του οποίου εξήρε, ενώ ο τελευταίος τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε, μάλιστα, στον αρχιεπίσκοπο ως δώρο ένα καραβάκι ενώ ο κ. Γεώργιος δύο βιβλία, για τη χριστιανική τέχνη στα κατεχόμενα και χριστιανικές εικόνες.

Υποχρέωση της πατριωτικής Αριστεράς να μην ξεχαστεί η κυπριακή τραγωδία

«Είναι υποχρέωσή μας ως πατριωτική Αριστερά να μην ξεχαστεί η κυπριακή τραγωδία και με έναν παραγωγικό τρόπο να συνεισφέρουμε στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη χωρίς κορόνες πατριδοκαπηλίας. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο», υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον γενικό γραμματέα, Στέφανο Στεφάνου, στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξήρε τη στάση που έχει κρατήσει διαχρονικά το ΑΚΕΛ, το οποίο χαρακτήρισε όμορο κόμμα, κι εξέφρασε τη στήριξη του δικού του κόμματος και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όπως πληροφορείται, άλλωστε, το CNN Greece η συζήτηση δεν περιστράφηκε μόνο γύρω από το Κυπριακό και σε μια κοινή δράση στην Ευρωβουλή για τους αγνοούμενους, αλλά υπεισήλθε και σε θέματα συνεργασίας των δύο κομμάτων η οποία θα εμβαθύνει.

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης συνάντησε την πρόεδρο της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στο γραφείο της όπου υπογράμμισε πως 50 χρόνια μετά από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και την τουρκική εισβολή η Ελλάδα έχει ηθική υποχρέωση να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πάνω στην πάγια θέση και του ΣΥΡΙΖΑ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και στηρίζοντας την προσπάθεια της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Κασσελάκη στην κυπριακή Βουλή συνέπεσε με την αντίστοιχη διακομματικής αντιπροσωπείας Ελλήνων βουλευτών με τους οποίους είχε μια σύντομη συνομιλία.

Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης