ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ για τιμές του ρεύματος: Δεν λύνουν το πρόβλημα τα ημίμετρα της Κυβέρνησης

ΚΚΕ για τιμές του ρεύματος: Δεν λύνουν το πρόβλημα τα ημίμετρα της Κυβέρνησης

To κτήριο του ΚΚΕ στον Περισσό

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Δεν έπεσαν από τον ουρανό, είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές τις οποίες έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα τα γνωστά, δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

«Ο υπουργός Ενέργειας, με τις αναφορές του στο “υποχρεωτικό και ανελαστικό ευρωενωσιακό μοντέλο λειτουργίας”, την “ελεύθερη διαμόρφωση τιμών” και τις “ευρωενωσιακές δεσμεύσεις”, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που “πυροδοτούν” το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο που τα παραπάνω δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές τις οποίες έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, τις έχουν υπερασπιστεί όλοι τους σθεναρά, με το επιχείρημα ότι έτσι θα έριχναν τις τιμές και σήμερα έχουν το θράσος να μιλάνε για “εξωγενείς παράγοντες”.

Όλοι τους στήριξαν και υλοποίησαν το περιβόητο χρηματιστήριο ενέργειας, που μετατρέπει μια βασική κοινωνική ανάγκη σε προϊόν για να κερδίζουν οι όμιλοι της ενέργειας, όπως και τις δεσμεύσεις του “εμπορίου ρύπων” της ΕΕ, που τριπλασίασε τις σχετικές επιβαρύνσεις την τελευταία πενταετία.

Όλοι τους “έτρεξαν” τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, δηλαδή την εγκατάλειψη μιας φθηνής, αξιόπιστης και χωρίς διακυμάνσεις - ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ώρα - πηγής παραγωγής ενέργειας, που διαθέτει σε αφθονία η χώρα μας.

Επιδότησαν τους επιχειρηματίες της “πράσινης ανάπτυξης” για να έχουν εγγυημένα κέρδη, “σπέρνοντας” παντού και με άναρχο τρόπο ΑΠΕ, και τώρα “ανακάλυψαν” ότι εντέλει αυτό ανεβάζει την τιμή του ρεύματος.

Στήριξαν και πήραν μέρος στον “ενεργειακό πόλεμο” της ΕΕ με τη Ρωσία, που έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου, επιβάλλοντας κυρώσεις στο φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και εξαρτώντας τη χώρα από το πανάκριβο εισαγόμενο LNG.

Με την παραπλανητική συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη”, που κρατά εδώ και 3 χρόνια, επιχειρούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να έχουν οι επιχειρηματίες της ενέργειας μόνιμα τεράστια κερδοφορία, στις πλάτες του λαού. Αυτή δεν πρόκειται να την αγγίξουν, ενώ οι όμιλοι των ΑΠΕ έμειναν στο απυρόβλητο και στις σημερινές ανακοινώσεις. Δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα τα γνωστά, δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία απλά κόβουν ένα μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας για να επιδοτήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη πριν την τωρινή “εκτίναξη”.

Αυτό που απαιτείται είναι η σύγκρουση με αυτή την πολιτική, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των φόρων που εκτινάσσουν παραπέρα τις τιμές, η σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα, με όλα τα σύγχρονα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος του λαού και όχι του κάθε “επενδυτή”.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ