ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τέλος» στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Με ποιο τρόπο θα παρέμβει η Κυβέρνηση

FREEPIK

Να αποφύγει την «ηλεκτροπληξία», η οποία αναπόδραστα θα ερχόταν στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή χρονικά λίγο πριν τη ΔΕΘ, όταν οι πολίτες θα έπαιρναν στα χέρια τους λογαριασμούς ρεύματος - φωτιά, επιχειρεί η Κυβέρνηση, αποφασίζοντας εδώ και τώρα να δράσει πυροσβεστικά φορολογώντας εκτάκτως τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. 

Από τα χρήματα της φορολογίας θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, λογαριασμοί που χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση θα ήταν τόσο φουσκωμένοι που θα σήκωναν «τσουνάμι» αντιδράσεων πνίγοντας κάθε άλλη κυβερνητική εξαγγελία.

Η οδηγία του Πρωθυπουργού στα κυβερνητικά στελέχη είναι να είναι στοχοπροσηλωμένα, παρά τις όποιους πολιτικούς περισπασμούς, στην καθημερινότητα του πολίτη.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι πολίτες προ μηνός άρχισαν να αλλάζουν μαζικά «χρώμα» στα τιμολόγια και να φεύγουν από το πράσινο το οποίο σημείωσε άνοδο μεταξύ 12% και 70%, αναζητώντας καλύτερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο τιμολόγιο είναι κυμαινόμενης χρέωσης, η οποία «κλειδώνει» την 1η ημέρα κάθε μήνα. και σε αυτό πέρασαν όλοι οι καταναλωτές που δεν ήταν ενταγμένοι σε σταθερό προϊόν την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με την αύξηση όμως στη χονδρική τιμή να ξεπερνά το 200% μέσα σε μία εβδομάδα (στις 7 Ιουλίου η μέση τιμή ήταν στα 64,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και έφτασε να διαμορφώνεται στις 12 Ιουλίου πάνω από τα 190 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) και τους πολίτες να «καίνε ασφάλειες» καθώς ο καύσωνας επιτάσσει την πολύωρη χρήση κλιματιστικών, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει προληπτικά, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία.

Έπρεπε όμως να βρει έναν τρόπο να ενισχύσει τους πολίτες χωρίς δημοσιονομικό κόστος. ώστε να μπει ένα τέλος στην αγωνία και των επιχειρηματιών του τουρισμού που δεν μπορούν να κλείσουν τα κλιματιστικά καθώς θα χάσουν την πελατεία τους, έτσι γεννήθηκε η ιδέα του «τέλους».

Η «στρέβλωση» της αγοράς

Στις 11:00 σήμερα το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα προβεί στις σχετικές διευκρινήσεις για εύρος του φόρου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Σκυλακάκης θα διευκρινίσει το εύρος της έκτακτης προσωρινής φορολόγησης των υψηλών κερδών των παραγωγών ενέργειας, γι’ αυτούς τους δύο μήνες, προχωρώντας και σε μία εκτίμηση για τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία.

Η ιδέα περί επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022 εξετάστηκε αλλά προς το παρόν απορρίφθηκε.

Ο Υπουργός Ενέργειας θα εξηγήσει ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες ενώ θα εξηγήσει τι συμβαίνει ακριβώς στην αγορά ενέργειας.

Τις τελευταίες 10 μέρες τονίζουν από την Κυβέρνηση καταγράφηκε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ράλι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία. Το πρόβλημα είναι έχει να κάνει με την περιφερειακή ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τονίζουν από την Κυβέρνηση όμως μέχρι να λυθεί τονίζουν η Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα.

Η παρέμβαση θα αρκεί ώστε στους λογαριασμούς Αυγούστους να επανέλθουν λογικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές που πλήρωναν οι πολίτες στο παρελθόν λένε κυβερνητικά στελέχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης