ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Ούτε βήμα προς την Ευρώπη χωρίς τήρηση της ονομασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Προειδοποιήσεις προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ αρχικά υπενθύμισε ότι η γειτονική χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία είχε αδυναμίες αλλά το άρθρο που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, ούτε νομικής ενέργειας.

«Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το κατέστησα απολύτως σαφές στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το τραπέζι γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί.

«Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο το οποίο έχει στην διάθεσή της είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων. Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων» σημείωσε.

«Να επαναληφθεί δηλαδή το προφανές, αυτό το οποίο έχουν υπογράψει, έτσι δεν είναι; Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Pacta sunt servanda», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη και έχει τη στήριξη όλης της Ευρώπης».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το Κυπριακό»

Παράλληλα, σχετικά με το κυπριακό ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα είναι μια δύσκολη ημέρα το ερχόμενο Σάββατο στην επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατάληψη, υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία -δεν είναι επέτειος, η επέτειος παραπέμπει συνήθως σε κάτι το οποίο είναι ένα ευχάριστο γεγονός-, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά. Διάβασα με πολύ προσοχή τη συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην «Καθημερινή», είπε αλήθειες για το ζήτημα του Κυπριακού. Ναι, είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ορισμένους όρους οι οποίοι είναι απαράβατοι: ότι πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν και η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα απάντησε πως δεν το ξέρει ενώ σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πραγματικά πιστεύει ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε.

«Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός συνεχάρη τη Ρομπέρτα Μέτσολα που εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να συμβεί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν σημειώνοντας πως δεν υπάρχει Plan B για την περίπτωσή της. Όσο για το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου, σημείωσαε πως εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο. Επισήμανε ότι θέλει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης