ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Μέσα στις επόμενες μέρες η προκήρυξη διαγωνισμών για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Ταχιάος: Μέσα στις επόμενες μέρες η προκήρυξη διαγωνισμών για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία

Περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η αύξηση του ορίου πιστώσεων προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει το δρόμο για προκήρυξη των διαγωνισμών για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκαλέσει οι κοσμογονικές πλημμύρες Daniel και Elias στη Θεσσαλία.

Την αύξηση του ορίου πιστώσεων υπέγραψε σήμερα (16/7) ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με την πορεία των έργων του υπουργείου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, είναι σημαντική καθώς «δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να προχωρήσει, εντός των επομένων δεκαπέντε ημερών περίπου, στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκαλέσει τα φαινόμενα Daniel και Elias στη Θεσσαλία».

Όπως εξήγησε, η αύξηση των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αναγκαία για να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί, καθώς οι πόροι που έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 600 εκατ. ευρώ) δεν επαρκούν.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος αποκατάστασης των οδικών και σιδηροδρομικών έργων υποδομής στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Η κατανομή αυτού του ποσού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι: 463 εκατ. ευρώ σε σιδηροδρομικά έργα, 892 εκατ. ευρώ σε οδικά έργα, και 30,5 εκατ. ευρώ σε 33 σχολικές μονάδες, το κόστος αποκατάστασης των οποίων ανέλαβε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος, «πρόκειται για παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 2.000 σημεία της περιοχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ