ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αναζωπύρωση» στην υπόθεση Novartis - Γιατί μπορεί να βγουν οι «κουκούλες»

«Αναζωπύρωση» στην υπόθεση Novartis - Γιατί μπορεί να βγουν οι «κουκούλες»
AP Photo/Ahn Young-joon

«Αναζωπυρώνεται» η σύγκρουση για την υπόθεση της Novartis καθώς οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος ερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το αν συντρέχουν οι λόγοι που θα δικαιολογούν την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά από τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει τρία πολιτικά πρόσωπα (Σαμαράς, Λοβέρδος και Στουρνάρας) τα οποία είχαν εμπλέξει με καταθέσεις τους οι μάρτυρες.

Με την προ μηνών αναθεώρηση του ποινικού κώδικα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, πλέον οι εισαγγελείς ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να άρουν την προστασία.

Ο εισαγγελέας μπορεί να προβεί και αυτεπαγγέλτως στην ανάκληση της ιδιότητας κάποιου ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μπορεί επίσης να το κάνει μετά από άσκηση μηνύσεως από οποιονδήποτε, είτε για ψευδή κατάθεση, είτε για ψευδή καταμήνυση, είτε για συκοφαντική δυσφήμιση, είτε για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε και μετά από μήνυση.

Ο νέος ποινικός κώδικας όπως δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, δίνει τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να εξετάζει ανα πάσα στιγμή το καθεστώς το οποίο έχει παρασχεθεί, για να δει αν αυτο το καθεστώς μπορεί να συνεχίζεται ή όχι.

Νομικοί εξηγούν στο CNN Greece πως σύμφωνα με τον καινούριο κώδικα ποινικής δικονομίας, δηλαδή με το άρθρο 47 του κώδικα ποινικής δικονομίας, όπως έχει διαμορφωθεί πρόσφατα, είναι δυνατόν να ανακληθεί ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων, ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κρίνει ότι έκαναν πράξεις με τις οποίες απέβλεπαν σε ίδιον όφελος και πως οπωσδήποτε θα επιβαρύνει την θέση των μαρτύρων αυτών, τυχόν μήνυση για ψευδή κατάθεση ή ψευδή καταμήνυση ή συκοφαντική δυσφήμιση ή παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Που εστιάζεται η έρευνα των εισαγγελέων

Οι εισαγγελείς στην έρευνά τους αναζητούν το αν οι καταθέσεις στην Ελλάδα έγιναν ώστε οι μάρτυρες να αποκομίσουν ίδιον όφελος και αυτό μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έλαβαν για τις καταθέσεις τους κατά της Novartis στην άλλη πλευρά του ατλαντικού εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Αυτή η εξέλιξη θα συνδυαστεί και με το γεγονός πως για τους πολιτικούς το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην Ελλάδα, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε ενώ έχουν παραγραφεί τα όποια αδικήματα ιατρών.

Το αν οι μάρτυρες έλαβαν όντως εκατομμύρια σε αποζημιώσεις στην Αμερική είναι κρίσιμο σύμφωνα με τον καθηγητή διοικητικού δικαίου Πάνο Λαζαράτο «Είναι υποχρεωμένος να το λάβει υπόψη του (ο εισαγγελέας), σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 1 του κώδικα ποινικής δικονομίας, διότι αν ισχύει αυτό, οι μάρτυρες απέβλεπαν σε ίδιον όφελος όταν έδιναν τις κρίσιμες πληροφορίες στις διωκτικές αρχές για την υποτιθέμενη αποκάλυψη παραβάσεων».

Κρίσιμη παράμετρος το αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι με αυτούς που κατέθεσαν στην Αμερική.

«Αν είναι τα ίδια άτομα τότε αντιλαμβάνεστε ανοίγουν πάρα πολλά θέματα» σχολίασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης με γαλάζια στελέχη να τονίζουν πως η υπόθεση φαίνεται ότι τελικά ήταν μία πρωτοφανής για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα σκευωρία και πως «πίσω από αυτήν φαίνεται ότι δόθηκαν και πάρα πολλά λεφτά».

Σε πολιτικό επίπεδο όμως η Κυβέρνηση με αφορμή αυτές τις εξελίξεις επιχειρεί να μπεί «σφήνα» στις όποιες διεργασίες στην κεντροαριστερά εκμεταλλευόμενη τη διαφορά θέσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύπτεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη είναι ο ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα καθώς «βάζει πλάτη» με τη στάση του ο τωρινός ΣΥΡΙΖΑ στον προηγούμενο. Απευθυνόμενος χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στους εν δυνάμει αρχηγούς των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε να απαντήσουν αν τελικά αποτελεί κόκκινη γραμμή αυτή η στάση για τη σκευωρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ