ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αλλάζουν τις ισορροπίες τα δυτικά F-16 στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μαχητικά αεροσκάφη F16 

AP Photo/Vadim Ghirda

Η πρώτη παρτίδα των δυτικών F-16 έχουν αναχωρήσει ήδη για την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «τη σημαντικότερη ενίσχυση της Δύσης απέναντι στο Κίεβο από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο CNN Greece εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση των νατοϊκών δυνάμεων «αναβαθμίζει σημαντικά τις αεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Αλλά μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν θα είναι game changer».

Οι απειλές Πούτιν και η οργή της Μόσχας

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι « αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις» ενώ παράλληλα είχε διαμηνύσει πώς « αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».

«Είναι αναμενόμενες αυτές οι δηλώσεις από την ρωσική πλευρά, όμως δεν πιστεύω ότι μπορούν να υλοποιηθούν τόσο εύκολα, κυριως δεν μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα οι απειλές εναντίον τρίτων χωρών.» , αναφέρει ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπογραμμίζοντας πώς « πρώτος στόχος του Πούτιν θα είναι πλέον τα αεροδρόμια και οι βάσεις όπου θα σταθμεύουν τα δυτικά F- 16 » κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «πιθανή μία επιχείρηση δολιοφθοράς σε βάρος των χωρών που είτε θα φέρουν αεροπλάνα είτε Θα προσφέρουν διευκολύνσεις σε αυτά.

Πάντως είναι δύσκολη η οποιαδήποτε επίθεση εναντίον νατοϊκών χωρών. Αν αυτό συνέβαινε, αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσε ο Πούτιν να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου».

Ο ρόλος του Ερντογάν στα « παιχνίδια » Πούτιν

Τη στιγμή που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας απειλώντας τη Δύση , η χώρα του συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μέλος της νατοϊκής οικογένειας με τον Τούρκο Πρόεδρο . «στο πεδίο της Ουκρανίας φαίνεται σχετικά εγκλωβισμένος. Δεν του βγήκε όπως είχε σχεδιάσει η επιχείρηση ανάδειξης σε μεσολαβητή. Ταυτόχρονα διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, οι οποίες όμως υπαγορεύονται με όρους Πούτιν. Δεν θεωρώ ότι έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στην ουκρανική κρίση, αν συνυπολογίσει κάνεις και την ενόχληση ΕΕ και ΝΑΤΟ λόγω της σύσφιξης σχέσεων Ερντογάν και Κίνας» εκτιμά ο Τάσος Χατζηβασιλείου .

Η δυτική στήριξη στην Ουκρανία με φόντο τις αμερικανικές εκλογές

Η Βορειοατλαντικής Συμμαχία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης στήριξης στην Ουκρανία με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ταράζει τα νερά δηλώνοντας στο debate με τον Τζο Μπάιντεν όχι μόνο ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες αλλά ταυτόχρονα να απειλεί επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι θα σταματήσει να παράσχει βοήθεια σε χώρες του ΝΑΤΟ, που δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν διεξήχθη με αυστηρό γνώμονα τις αμερικανικές εκλογές, όμως οι ηγέτες ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ναι μεν η Ουκρανία δεν πήρε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ, όμως πήρε την δέσμευση για μη αναστρέψιμη πορεία εισόδου. Επιπλέον, το Κίεβο έχει την βοήθεια των 40 δισεκατομμυρίων, τα F-16 και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα σαφούς δέσμευσης στο πλευρό του Κιέβου» αναφέρει ο Τάσος Χατζηβασιλείου».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες από τα δυτικά F-16 στον πόλεμο της Ουκρανίας ;

Είναι η σημαντικότερη ενίσχυση της Δύσης στο Κίεβο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και αναβαθμίζει σημαντικά τις αεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Αλλά μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν θα είναι « game changer». Γιατί το λέω αυτό; Οι Ρώσοι διαθέτουν τους S-400 που είναι ισχυρά όπλα. Και φυσικά έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στις αερομαχίες. Όμως, σε κάθε περίπτωση αυτή η παροχή είναι η σημαντικότερη υλική δυτική στήριξη στην Ουκρανία και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ουκρανική αεροπορία.

Αυτή η εξέλιξη έχει ήδη προκαλέσει την οργή της Μόσχας . Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ έχει διαμηνύσει αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται.. Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο , δεν θα θεωρηθεί επίθεση στο ΝΑΤΟ ;

Είναι αναμενόμενες αυτές οι δηλώσεις από την ρωσική πλευρά, όμως δεν πιστεύω ότι μπορούν να υλοποιηθούν τόσο εύκολα, κυριως δεν μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα οι απειλές εναντίον τρίτων χωρών. Εκτιμώ ότι πρώτος στόχος του Πούτιν θα είναι πλέον τα αεροδρόμια και οι βάσεις όπου θα σταθμεύουν τα δυτικά F- 16. Επίσης, εκτιμώ ότι θα ήταν πιθανή μία επιχείρηση δολιοφθοράς σε βάρος των χωρών που είτε θα προσφέρουν αεροπλάνα είτε διευκολύνσεις σε αυτά.

Πάντως είναι δύσκολη η οποιαδήποτε επίθεση εναντίον νατοϊκών χωρών. Αν αυτό συνέβαινε, αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσε ο Πούτιν να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου.

Εκτιμάτε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει πράξη τις απειλές του και θα παίξει πυρηνική ρουλέτα;

Άλλη μία υπερβολική τοποθέτηση του Πούτιν, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ακραίας ρητορικής του. Αν ο Πούτιν προχωρούσε στην υλοποίηση των πυρηνικών απειλών, η πρώτη χώρα η οποία θα πλήρωνε βαρύτατο το τίμημα θα ήταν η ίδια η Ρωσία.

Ο Ερντογάν τι στάση θα κρατήσει στα παιχνίδια του Πούτιν ;

Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν στο πεδίο της Ουκρανίας φαίνεται σχετικά εγκλωβισμένος. Δεν του βγήκε όπως είχε σχεδιάσει η επιχείρηση ανάδειξης σε μεσολαβητή. Ταυτόχρονα διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, οι οποίες όμως υπαγορεύονται με όρους Πούτιν. Δεν θεωρώ ότι έχει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στην ουκρανική κρίση, αν συνυπολογίσει κάνεις και την ενόχληση ΕΕ και ΝΑΤΟ λόγω της σύσφιξης σχέσεων Ερντογάν και Κίνας.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για κατασκευή εργοστασίου αυτοκινήτων στην Μαγνησία της Ανατολίας. Εκεί τα κινέζικα οχήματα θα θεωρούνται τουρκικής κατασκευής και άρα θα απαλλάσσονται από τους δασμούς που επιβάλλει η ΕΕ, όταν αυτά θα εξάγονται προς τα κράτη - μέλη. Η Τουρκία ακολουθεί επαμφοτερίζουσα στάση. Συμπεριφέρεται ως ΝΑΤΟϊκή χώρα α λα καρτ, κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν σύμμαχο και εταίρο της.

Η συμφωνία ΝΑΤΟ και Ουκρανίας είναι δεσμευτική για τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πιστεύετε πώς η συγκεκριμένη δέσμευση έγινε υπό τον φόβο αν εκλεγεί ο Τραμπ ξανά ;

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν διεξήχθη με αυστηρό γνώμονα τις αμερικανικές εκλογές, όμως οι ηγέτες ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ναι μεν η Ουκρανία δεν πήρε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ, όμως πήρε την δέσμευση για μη αναστρέψιμη πορεία εισόδου. Επιπλέον, το Κίεβο έχει την βοήθεια των 40 δισεκατομμυρίων, τα F-16 και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα σαφούς δέσμευσης στο πλευρό του Κιέβου.

Τι στάση θα κρατήσει η Βόρεια Κορέα;

Η νέε αμυντική συμφωνία Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελεί επιχείρηση αντιπερισπασμού της Δύσης από το ουκρανικό μέτωπο. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας να υπογράψουν τη διμερή συμφωνία με βασικό σημείο την πρόβλεψη να συνδράμουν η μία στην άλλη σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών σε βάρος τους. Είναι μία σημαντική αναβάθμιση των διμερών δεσμών ασφαλείας, την οποία όμως δικαίως δεν βλέπει με καλό μάτι η Δύση.

Η Βόρεια Κορέα έχει καταστεί ένας από τους βασικότερους προμηθευτές πυρομαχικών προς τη Ρωσία, τα οποία είναι σημαντικά για τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στο ουκρανικό πεδίο. Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ έχει ευκολότερη πρόσβαση σε ρωσικά προϊόντα διατροφής, καύσιμα και τεχνολογικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μία σύσφιξη δεσμών μεταξύ αναθεωρητικών δυνάμεων που προτιμούν τη διεθνή αστάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης