Το Κυπριακό στην συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουντέρες στην Νέα Υόρκη μετά το τετ α τετ με Ερντογάν
Ψηλά στην ατζέντα κρατά η ελληνική διπλωματία την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό,καθώς μετά τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ίδιο θέμα και στην συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σήμερα Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένο και επέμεινε στην ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυσή του.
Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.
Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού να μεταβαίνει στη Λευκωσία δίνοντας το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή του Αττίλα.
Παράλληλα, τα προηγούμενα 24ωρα σύμφωνα με την ΕΡΤ καταγράφηκε μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ανχελα Ολγκίν με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Κύπρος να πάψει να είναι διαιρεμένη
Το ίδιο μήνυμα πως η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός ευρωπαϊκής επικράτειας έστειλε ο πρωθυπουργός και από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.
«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το πρώτο πόρισμά αυτής για την επίλυση του Κυπριακού, διευκρίνισε όμως πως «η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».
Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχει σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.
Ενημέρωσε πως την Παρασκευή (12/7) θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, με σκοπό την εμπλοκή του σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».
Προειδοποίηση Μητσοτάκη για την ηγεσία των Σκοπίων
Αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πως, εάν η γείτονος χώρα δεν σεβαστεί της συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αυτό θα έχει επιπλοκές στην ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης πως «με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».
Πάντως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».