ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για την ηγεσία των Σκοπίων μετά τις συνεχείς προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

INTIME NEWS

Αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πως, εάν η γείτονος χώρα δεν σεβαστεί της συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αυτό θα έχει επιπλοκές στην ευρωπαϊκή της πορεία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, είναι κάτι το οποίο το τόνισα χθες και στην ολομέλεια του ΝΑΤΟ. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης, αυτό προϋποθέτει όμως το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα προφανώς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης πως «με τον έναν ή τον τρόπο η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική».

Πάντως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεση της για να απαντήσει σε ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

Η Κύπρος να πάψει να είναι διαιρεμένη

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα πως η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί εντός ευρωπαϊκής επικράτειας έστειλε ο πρωθυπουργός.

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί το 1974.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το πρώτο πόρισμά αυτής για την επίλυση του Κυπριακού, διευκρίνισε όμως πως «η ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου ως προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη για να συμμετέχει σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.

Ενημέρωσε πως την Παρασκευή (12/7) θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, με σκοπό την εμπλοκή του σε μια ακόμα προσπάθεια την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει».

Η ενίσχυση της Ουκρανίας δεν θέτει σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κενά στην ελληνική εθνική άμυνα με αφορμή την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας έκανε σαφές πως η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία άρα σε καμία περίπτωση οι κινήσεις που κάνουμε δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας».

Ενημέρωσε δε πως «η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μετά από δεκαετή κρίση»

«Είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αξίζει απλά να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, τα ελικόπτερα Romeo τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Μπελαρά οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025 και το 2026».

Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να ενισχύση της αμυντική της ικανότητα

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία που ανέλαβε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας τόνισε πως «κατέστη σαφές και σε αυτή τη σύνοδο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τη δική της αμυντική ικανότητα. Να δαπανήσει περισσότερους πόρους αλλά ταυτόχρονα να το κάνει με πιο έξυπνο τρόπο»

Η Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο

Για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία τόνισε πως σκοπός των χωρών του ΝΑΤΟ «είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αμυνθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

«αν θέλουμε να μιλάμε για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό συνθήκες συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Και για να μην συνθηκολογήσει η Ουκρανία, θα πρέπει να εξακολουθούμε όλοι να τη στηρίζουμε. Αλλά το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συζητούμε για μια δίκαιη λύση, αλλά με συνθήκες αξιοπρέπειας και σχετικής ισοτιμίας».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικά συστήματα. «Έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία ούτε συστήματα Patriot ούτε συστήματα S-300. Έχουμε διαθέσει άλλου είδους αντιαεροπορικά συστήματα, μικρότερου βεληνεκούς, πάντα –να το επαναλάβω αυτό– με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην πολύ δύσκολη μάχη την οποία δίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης