ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριπλός «βραχνάς» για Κασσελάκη: Τι ζητούν οι «8», τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σπίρτζης

Η σκιά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ενώ μιλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα- πιθανόν τη Δευτέρα- το «μπαράζ συλλογικότητας» στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να συγκαλεί νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα οικονομικά του κόμματος που αποδεικνύονται μεγάλος βραχνάς.

Μεγάλο βραχνά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αποτελεί και η εσωκομματική αντιπολίτευση των «8» (Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Φλαμπουράρης, Συμεωνίδου, Νοτοπούλου, Καρκούλια) η οποία και στη χθεσινή (11/07) συνεδρίαση έθεσε με κείμενό της τρία διαφορετικά ζητήματα: τη δημόσια αναγνώριση ότι δεν υπήρχαν «μαύρα» ταμεία στην αξιωματική αντιπολίτευση, τον κίνδυνο ρευστοποίησης του κόμματος λόγω των καταστατικών αλλαγών που προωθεί ο κ. Κασσελάκης, καθώς και τον παραδειγματισμό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας.

Για τη δήλωση αναγνώρισης της εντιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, όπως πληροφορείται το CNN Greece ζήτησε να γίνει ψηφοφορία, η οποία παραπέμφθηκε για την επόμενη συνεδρίαση προκειμένου «να εξεταστεί καλύτερα η σχετική διατύπωση».

Σε σχέση με την ενημέρωση για τα οικονομικά που έγινε από την αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι «8» επισημαίνουν πως μολονότι έγινε ενδελεχής παρουσίαση της δύσκολης κατάστασης δεν διατυπώθηκαν προτάσεις, ιδίως μάλιστα όταν ο κ. Κασσελάκης είχε ήδη ανακοινώσει τετελεσμένα για την «Αυγή» από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν.

Τι ειπώθηκε για «τρολς» του διαδικτύου

Συζήτηση έγινε και για τα «τρολς» του διαδικτύου, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως είναι απέναντί τους, κάνοντας λόγο για «followers» που δεν τον εκφράζουν, ωστόσο απέφυγε να προχωρήσει σε δημόσια καταδίκη τους, παρόλο που του ζητήθηκε κάτι τέτοιο από την εσωκομματική αντιπολίτευση και παρά την εμπλοκή και στενών συνεργατών του.

Η επιστολή για τον Σπίρτζη - Ποιοι συνιστούν «να μην ηρωοποιηθεί»

Την ίδια ώρα, οριακή είναι πλέον η σχέση του Χρήστου Σπίρτζη με το ΣΥΡΙΖΑ, με τις φωνές που ζητούν την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας ολοένα να αυξάνονται και να εντείνονται.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το CNN Greece, ήδη έχει φτάσει στην Επιτροπή επιστολή τουλάχιστον 100 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ληφθούν κυρώσεις σε βάρος του πρώην υπουργού.

Αρκετοί προεδρικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως θα είναι ήττα Κασσελάκη η μη διαγραφή Σπίρτζη όταν μόλις το περασμένο Σάββατο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτόξευε απειλές σε βάρος όσων δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή.

Από την άλλη, οι πιο ψύχραιμοι συνιστούν να μην ηρωοποιηθεί ο πρώην υπουργός με μια ανακίνηση ζητήματος διαγραφής του.

Οι κινήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα για χώρο διαλόγου

Στο μεταξύ, Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας προανήγγειλαν τη δημιουργία χώρου διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή υφιστάμενων κομμάτων, κοινωνικών φορέων, κινήσεων κι ανένταχτων πολιτών στο πλαίσιο της πρότασης που έχουν καταθέσει για την ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου και προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με στόχο τη διαμόρφωση κοινά αποδέκτης, προγραμματικής πρότασης.

Οι τρεις τους, πάντως, διευκρινίζουν πως ναι μεν έχουν αποχωρήσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως κι από το κόμμα και πως δεν προτείνουν τη διάλυσή του ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας.

Ουρές για τα τετ α τετ Κασσελάκη - πολιτών

Παραλλήλως, πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου χαρακτηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου την ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση Κασσελάκη για κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο γραφείο του, με αποτέλεσμα να παραταθεί κατά δύο ώρες το χρονικό περιθώριο που αρχικώς προέβλεπε τις συναντήσεις ανάμεσα στις 17.00 και στις 20.00.

Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες πολίτες, παρά τον καύσωνα, σχημάτισαν ουρές στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσήλθαν νωρίτερα προκειμένου να εξασφαλίσουν σειρά προτεραιότητας.

Οι πολίτες έδιναν τα στοιχεία τους στην είσοδο και στη συνέχεια οδηγούνταν στους ορόφους και το κυλικείο του κτιρίου όπου ειδοποιούνταν για τη συνάντηση με τον πρόεδρο στο γραφείο του στον έβδομο όροφο.

Λόγω της κοσμοσυρροής ο κ. Κασσελάκης, αφού συνομίλησε τετ α τετ με περισσότερα από 40 άτομα, κρατώντας μάλιστα αναλυτικές σημειώσεις, πήγε στους ορόφους όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες πολίτες και συνομίλησε μαζί τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τα όσα αποκόμισε από τις επαφές θα ενσωματωθούν στις θέσεις και τον προγραμματισμό του κόμματος.

Όσοι δεν πρόλαβαν να συνομιλήσουν μαζί του κατ’ ιδίαν άφησαν τα στοιχεία τους προκειμένου να τους συναντήσει προσωπικώς την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης