Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για αναγνώριση του Ψευδοκράτους και το ευρωπαϊκό «χαστούκι»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επιχειρούν να στρώσουν το έδαφος και να διαμορφώσουν τις συνθήκες διά της επιβολής τετελεσμένων, προκειμένου να επιβληθεί εν πολλοίς η αναγνώριση του Ψευδοκράτους.
Ο Τατάρ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι «Ουλουσάλ», ξεδίπλωσε τις τουρκικές αιτιάσεις για το Κυπριακό, όπου εκτός από την λύση των δύο κρατών προσβλέπoυν και στη συμμετοχή του Ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα.
«Πλέον αυτό που ονομάζουμε σήμερα νέα πολιτική είναι η πολιτική των δύο κρατών. Αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα – να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Υποστήριξε παράλληλα, πως «αν θα υπάρξουν δύο κράτη και αυτά τα δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη κάνουν μια συμφωνία συνεργασίας, δηλαδή το κράτος μας θα είναι κυρίαρχο, το κράτος μας θα είναι τουρκικό. Θα έχει ανεξαρτησία, θα έχει ελευθερία, θα έχει σύνταγμα, θα έχει δημοκρατία».
Νέα πρόκληση Ερντογάν για το Ψευδοκράτος
Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος Πρόεδρος πρόβαλε ξανά τις καινοφανείς θέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό θέτοντας θέμα αναγνώρισης του Ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.
«Στα μάτια μας, η "ΤΔΒΚ" είναι πλήρες μέλος των τουρκικών κρατών. Η προσέγγισή τους, ειδικά του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει στην ίδια θέση με τη δική μας. Η "ΤΔΒΚ" ήταν επίσης παρούσα στην τελευταία σύνοδο κορυφής των Τουρκογενών Κρατών στη Σούσα. Από τώρα και στο εξής, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς να οδηγήσουμε την " ΤΔΒΚ "στο σημείο της πλήρους ιδιότητας μέλους. Αυτό το αναπτύσσουμε και με τα τουρκικά κράτη όπου έχουμε σχέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς στις εκδηλώσεις της «μαύρης» επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι πιθανό να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20 Ιουλίου, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στην προκλητική φιέστα στα Κατεχόμενα.
Η πάγια θέση της Αθήνας, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένως είναι πώς «οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
«Χαστούκι» Βέμπερ και Μπορέλ στην Άγκυρα
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» καταδίκασε «τις προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει την αναγνώριση της παράνομης αποκαλούμενης οντότητας «ΤΔΒΚ», στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο» εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση του για την παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκογενών Κρατών, την στιγμή που η Ουγγαρία ασκεί την τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, και η Λευκωσία εξέφρασε με διαβήματα εξέφρασε την δυσαρέσκειά της προς τη Βουδαπέστη για την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στη Σούσα, όπου η Άγκυρα επιχείρησε για ακόμη μια φορά την νομιμοποίηση του ψευδοκράτους.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του οργανισμού τουρκογενών κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών» τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο ηγέτης του Ψευδοκράτους μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι «Ulusal», χαρακτήρισε «πολύ ατυχή δήλωση» την αντίδραση της ΕΕ ισχυριζόμενος ότι «στην πραγματικότητα, η πρόθεσή τους είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί δήθεν ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε ναι για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν».
Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό
Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελα Κουεγιάρ, απηύθυνε ανοικτή επιστολή στους πολίτες της Κύπρου εν όψει της υποβολής της έκθεσής της σήμερα προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει: «είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις. Τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους».
Στην ανοιχτή επιστολή, περιγράφει τον ρόλο που ανέλαβε ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε συμφωνημένη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα, δεν επικαλείται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνίου μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει «καταγραφή των δεδομένων, χωρίς την επίρριψη ευθυνών», διότι, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε την προοπτική επανεκκίνησης των συνομιλιών υπογραμμίζοντας πώς είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε διαπραγματεύσεις καθώς «εκεί θα διαφανεί η ετοιμότητα και η πρόθεση της κάθε πλευράς για να κάνει ακόμη ένα βήμα».
Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της Λευκωσίας πώς «οποιαδήποτε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
Στο κάδρο του κυπιρακού μπαίνει και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την Παρασκευή (12 Ιουλίου) στη Νέα Υόρκη.