Στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός - Θα καταγγείλει τα Σκόπια
Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν χωρίς το τετ α τετ μέχρι στιγμής να έχει κλειδώσει, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αποφασισμένος να εκθέσει στους Συμμάχους τη νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας και να απαιτήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι δύο ηγέτες δεν θα συναντηθούν, έστω και «στο πόδι» στην Ουάσινγκτον για να επιβεβαιώσουν το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις και να δώσουν κατευθύνσεις στα Υπ. Εξωτερικών.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ θα υποδεχθεί και θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αντιναύαρχο Καντίρ Γιλντίζ, στις 8-9 Ιουλίου 2024.
Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη εηγώντας πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συμπέσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και πολλές φορές σύντομες συναντήσεις των ηγετών προκύπτουν επί τόπου.
Στο ΝΑΤΟ οι παραβιάσεις των Σκοπίων
Η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για την Ελληνική Κυβέρνηση είχε πολλά προβλήματα, έχει ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes και τα Σκόπια οφείλουν να το σεβαστούν υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη προειδοποιήσει την Κυβέρνηση Μίτσκοσκι πως «θα έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ», αν δεν αλλάξει στάση.
Η Αθήνα σκοπεύει να καταγγείλει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τις παραβιάσεις της Συμφωνία των Πρεσπών από τη γείτονα, προειδοποιώντας ότι θα μπλοκάρει την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. αν συνεχιστούν οι προκλήσεις. Η Αθήνα απαιτεί συμμόρφωση υπενθυμίζοντας πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι τα Σκόπια που είναι απομονωμένα, ακολουθώντας αυτή την πολιτική» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας έναντι όλων (erga omnes) δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα και ο Πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια προσθέτοντας πως ήταν η Συμφωνία που έφερε αποτελέσματα, επέτρεψε δηλαδή σε αυτή τη χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα επιχείρημα το οποίο τόνισαν κυβερνητικές πηγές και στο CNN Greece λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για την Αθήνα η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση και το Σύνταγμά της, ισχύει για όλες τις χρήσεις. Η εσωτερική χρήση ως υποχρέωση περνά μέσα από το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο άλλαξε και δεν γίνεται η χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας να είναι επιλεκτική, μόνο για την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Στην ατζέντα και το «Iron Dome»
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.
Το δείπνο στο Λευκό Οίκο και η επίσκεψη στη Νέα Υόρκη
To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden.
Στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, έχει προσκληθεί από το θινκ τανκ Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση (fireside chat) με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.
Tην Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.