ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρας τεστ η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Οι διαφωνίες των «87» και η κασσελακική πλειοψηφία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Kασσελάκης

INTIME NEWS

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιλέγει να κινηθεί σε ήρεμα κι ενωτικά νερά κατά τη σημερινή (06/07) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς πάντως να τρέφει ψευδαισθήσεις πως δεν θα δεχθεί σφοδρή κριτική από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η προχθεσινή συνεδρίαση, άλλωστε, της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ενδεικτική της γκάμας των διαφωνιών που θα κατατεθούν στην Κ.Ε. με άγνωστο, πάντως, τον αριθμό όσων λάβουν μέρος σε αυτή, αφού τα έξοδα μετακίνησης των μελών από την περιφέρεια, του 50% δηλαδή του σώματος, είναι υψηλά και η μετάθεσή της από την Κυριακή στο Σάββατο προκάλεσε επιπλέον αναστάτωση.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το CNN Greece, κατά την άτυπη, διαδικτυακή χθεσινή συνεδρίαση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («87») αποφασίστηκε να κατατεθεί κείμενο συμβολής- προφανώς αντιπαραθετικό στην εισήγηση Κασσελάκη- με στόχο να το υπογράψουν όσο το δυνατό περισσότερα μέλη της Κ.Ε.

Σκέψεις ακόμα και για αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την ίδια συνεδρίαση ακούστηκαν σκέψεις ακόμα και για αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογή νέου προέδρου- μειοψηφικές-, με τους περισσότερους να συμφωνούν στο ότι πρέπει να πιεστεί ο κ. Κασσελάκης- δεν πιστεύουν ότι θα είναι συναινετικός- με κάθε τρόπο, ώστε να συνομιλήσει με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια να γίνει εκλογή του επικεφαλής της διευρυμένης Κεντροαριστεράς.

Κάποιοι, μάλιστα, συνδέουν τον Αλέξη Τσίπρα με αυτές τις κινήσεις, σημειώνοντας πως «έχει απασφαλίσει πλήρως», ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας δεν έχει καμία διάθεση να επιστρέψει με ηγετική θέση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κι αν έχει, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το κόμμα, τουλάχιστον όχι προσώρας.

Θα «περάσει» η επίσημη εισήγηση

Από την άλλη, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να έχει εξασφαλίσει ότι η εισήγηση που θα κατατεθεί επισήμως από την Ράνια Σβίγκου θα γίνει αποδεκτή κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει με τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε, με επτά να καταψηφίζουν πάντως, στη συνεδρίαση της Π.Γ.

Δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά

Γι’ αυτό κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει όχι μόνο τους υψηλούς τόνους, αλλά και το να δώσει λεπτομέρειες για τις καταστατικές αλλαγές που οραματίζεται προκειμένου ακριβώς να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και να περάσει το κόμμα ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε, πάντως, στο CNN Greece πως η κασσελακική πλειοψηφία εξασφαλίστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο και μόνο ύστερα από πολύ τρέξιμο ανά τη χώρα στελεχών που τον στηρίζουν.

Νοέμβριο «και βλέπουμε» το καταστατικό συνέδριο

Την ίδια ώρα, θεωρείται όλο και πιο πιθανό το καταστατικό συνέδριο όχι μόνο να μην πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης για να προλάβει τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά ούτε καν τον Οκτώβριο, όπως αναμένεται να προγραμματιστεί σήμερα, παρά το Νοέμβριο «και βλέπουμε».

Κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και θα γίνουν ασφυκτικότερα αν δεν εκκινήσει η διαδικασία από τον Ιούλιο αλλά το Σεπτέμβριο.

Τα τρία σχέδια για την εφημερίδα Αυγή

Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της «Αυγής» όπου τόσο ο ίδιος όσο κι ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, κι ο υπεύθυνος για τη μισθοδοσία, Βαγγέλης Σκούφας, ανέλυσαν λεπτομερώς τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από τρίωρη και πλέον διεξοδική συζήτηση ο κ. Κασσελάκης ζήτησε τις προτάσεις των εργαζομένων προκειμένου να ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα λάβει, όπως είπε, και τις τελικές αποφάσεις για το σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε εξεύρεση λύσης.

Ο ίδιος, πάντως, πρότεινε τρία σχέδια: είτε να αναλάβουν οι εργαζόμενοι τη διαχείριση της εφημερίδας απαλλαγμένη από οικονομικά βάρη, είτε μορφή συνδιαχείρισης όπου το 50% των μετοχών θα μείνει στο κόμμα και οι υπόλοιπες θα εξαγοραστούν από τους εργαζόμενους, είτε αναπροσαρμογή ρόλων και μισθών για τους εργαζόμενους στο κυριακάτικό φύλλο και την ιστοσελίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης