ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό «μακροβούτι» στην καθημερινότητα - Η εντολή Μητσοτάκη για θερινό «σπριντ»

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκάδα, Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024.

Dimitris Papamitsos_Press Photographer_+306946384863

Τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Κυβέρνηση έχει εντολή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να προχωρήσει σε θερινό «σπριντ», οι Υπουργοί να «ιδρώσουν τη φανέλα» και να κολυμπήσουν όχι σε παραλίες και πισίνες, αλλά στα βαθιά νερά των προβλημάτων.

Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος όπως όλα δείχνουν, να αποδείξει με στοιχεία στους πολίτες πως η Κυβέρνηση έλαβε το μήνυμά τους και πως έτρεξε, πιο γρήγορα, πιο τολμηρά πιο αποτελεσματικά. Δεν συμβιβάστηκε αλλά συγκρούστηκε.

Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη έγιναν σαφείς τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά μέσα από τις δηλώσεις του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιμετώπιση με κάθε μέσο ακρίβειας και αισχροκέρδειας, η λήψη μέτρων κατά των αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών, η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, παιδείας και υγείας.

Αποτελέσματα στη μάχη με την ακρίβεια

Στην Κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία πως η μάχη με την ακρίβεια μπορεί να κερδηθεί.

Εξ’ άλλου από αυτό το στοίχημα κρίνεται η ανοχή που θα δείξουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα και το αν οι 1 εκατ. χαμένοι και δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στην αγκαλιά της ΝΔ ή θα κάνουν άλλες επιλογές σταδιακά.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έρχονται στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ.

«Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα», δήλωσε μιλώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός υποσχόμενος πως η Κυβερνητική προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον πόλεμο τον οποίο είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να δώσει ώστε να υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές.

Τέρμα στα «κόλπα» πολυεθνικών με τις τιμές στο ράφι

Εν αναμονή της ψηφοφορίας στις Βρυξέλλες για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μέσα στο καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός τονίζει πως θα επιμείνει να μπει μια τάξη στη λειτουργία πολυεθνικών για την τακτική διαφοροποιημένων τιμών, έτσι ώστε σε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα.

Την Παρασκευή (05/07) με επιστολή της στον κ.Μητσοτάκη η κα Φον Ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αναθέτει στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από έρευνες, μελέτες και αναλύσεις για το ζήτημα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές των κρατών-μελών ενώ επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στην πολιτική ατζέντα της Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, προκειμένου να εξεταστούν πιθανά μέτρα κατά των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές, ώστε να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών που πωλούν ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή.

Η Κομισιόν ξεκινά τη συλλογή στοιχείων για να ενισχυθεί το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών, ενώ στο τραπέζι έχει μπει το ενδεχόμενο ψηφιακής σήμανσης στα προϊόντα μέσω QR Code, καθώς θα μπορούσαν τέτοια μέτρα να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που απορρέουν από τους διαφορετικούς εθνικούς κανόνες περί σήμανσης, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez International, Inc., για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί ανταγωνισμού, για προσκόμματα στο διασυνοριακό εμπόριο σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών-μελών.

Περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία - Προσλήψεις στην παιδεία

Αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η Κυβέρνηση, όπως τονίζουν «γαλάζια» στελέχη. Είναι μία πραγματικότητα πως η Κυβέρνηση δέχεται κριτική εδώ και πέντε χρόνια, ότι τα ΜΜΜ ήταν παρατημένα, ενώ δεν είχαν γίνει σοβαρές επενδύσεις για ανανέωση του στόλου με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Όπως τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη, τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, 250 κυκλοφορούν ήδη και ο στόχος είναι στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία.

Στην Παιδεία ήδη ανακοινώθηκε ο μόνιμος διορισμός 10.000 εκπαιδευτικών. Κάποιοι από αυτούς, οι μισοί σχεδόν, αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι βγήκαν σε σύνταξη με τον κανόνα 1 προς 1. Το υπόλοιπο κομμάτι αφορά την μετάπτωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε καθεστώς μονιμότητας λέει το Μαξίμου.

Η Κυβέρνηση στοχεύει με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της παιδείας αλλά και να συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός των σχολικών τάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης