Μητσοτάκης από υπουργείο Εργασίας: Στόχος η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παντού
Ανανεώθηκε:
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να καταγράφεται και να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να φτάσει ο κατώτατος τα 900 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας «Να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να τονώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέους, γυναίκες αλλά και συνταξιούχους»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει «να γεφυρώσουμε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε «η μετάκλιση εργαζομένων από το εξωτερικό είναι μια λύση ανάγκης, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα σε κρίσιμους τομείς της Οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομές και οι κατασκευές»
Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του γιατί οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχουν αποδώσει αποτελέσματα, με 170.000 να έχουν κάνει εγγραφή στην σχετική πλατφόρμα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πολλά νέα προγράμματα τα οποία βγαίνουν συνέχεια “στον αέρα”, χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία νομίζω ότι μας δίνουν πρόσθετα “πολεμοφόδια” για να γεφυρώσουμε αυτή την, θα έλεγα, κατάσταση στην αγορά εργασίας όπου αρχίζουμε να βλέπουμε πια μία σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της προσφοράς του εργατικού δυναμικού και της ζήτησης εργαζόμενων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Και βέβαια, εκεί εντάσσεται και το ζήτημα του εξορθολογισμού του πλαισίου των μετακλήσεων εργαζομένων από το εξωτερικό. Θέλω να το τονίσω, αυτή είναι μία λύση ανάγκης, απαραίτητη όμως για συγκεκριμένους κλάδους, η οποία πρέπει να διεκπεραιώνεται πρώτα και πάνω απ’ όλα με ταχύτητα, έτσι ώστε να μην έχουμε κενά στην αγορά εργασίας σε κλάδους κρίσιμους, όπως ο πρωτογενής τομέας ή ο τομέας των κατασκευών όπου εκτελούνται πολύ μεγάλα έργα σήμερα σε ολόκληρη την πατρίδα μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στους ευάλωτους στην περίοδο των Χριστουγέννων από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
Όπως είπε «θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023. Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο για τη μεν φορολόγηση των διυλιστηρίων έχει εκ των πραγμάτων έναν έκτακτο χαρακτήρα, όμως είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και αποδεικνύει την έμπρακτη προσήλωση αυτής της κυβέρνησης στο να στέκεται πρωτίστως κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Οπότε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χτίζοντας πάνω στα πολλά θετικά τα οποία έχουμε ήδη πετύχει, οπότε καλή δύναμη και στους παλιούς και στους νέους».
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Στόχος είναι πάντοτε η τόνωση της απασχόλησης, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ανάπτυξη της οικονομίας. Συζητήσαμε για την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, για ζητήματα αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ο κ. Πρωθυπουργός εδώ και καιρό. Σε όλα αυτά τα ζητήματα, είτε μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις είτε μιλάμε για την κοινωνική ασφάλιση, θεωρούμε ότι οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από το διάλογο. Μετά από εσάς, σήμερα κιόλας, θα συναντήσουμε τη ΓΣΕΕ, αύριο συναντούμε τη ΓΣΕΒΕΕ και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε γύρο διαβουλεύσεων, συνεχών διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, κ. Πρόεδρε, να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας».