ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα απανωτά «φάουλ» Αυγενάκη πριν τη διαγραφή του για τη χειροδικία και τον τσαμπουκά

Ο Λευτέρης Αυγενάκης INTIME

Δεν είναι η πρώτη φορά που με πράξεις και δηλώσεις του σε τελείως λάθος «timing» ο Λευτέρης Αυγενάκης δημιουργεί μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση στέλνοντας το τελείως αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλει να στείλει ο Πρωθυπουργός. Η επίθεση και χειροδικία κατά εργαζόμενου στο Ελ. Βενιζέλος ήταν μόνο το «κερασάκι στην τούρτα».

Είχε προηγηθεί σάλος την επομένη των εκλογών με τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης πινάκων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκλητικές συμπεριφορές «on air» προς αγρότες, κατηγορίες για προσπάθειες ωμού εκβιασμού πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ χρεώθηκε και ότι με δηλώσεις του «φούσκωσε» τις αγροτικές κινητοποιήσεις που δημιούργησαν τεράστιο πονοκέφαλο στο Μαξίμου και έπληξαν τα ποσοστά του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τον Λευτέρη Αυγενάκη από την στιγμή που νωρίς χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ξυπνήσει από τις 5:00 για να βρεθεί στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ για τα νέα λεωφορεία, δείχνοντας ότι η Κυβέρνηση ακούει τους πολίτες, γύρισε στο Μαξίμου και είδε το βίντεο από το αεροδρόμιο.

Το βίντεο από κάμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που απεικονίζει τον πρώην υπουργό να επιτίθεται σε εργαζόμενο στην πύλη εξόδου, προκάλεσε την οργή Μητσοτάκη.

Ο κ.Αυγενάκης, πρώην Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος και πρώην Υπουργός για σχεδόν πέντε χρόνια, με τη συμπεριφορά του «ξέρεις ποιός είμαι εγώ» και με τον «τσαμπουκά», όχι μόνο προσέβαλε βάναυσα τους πολίτες, ερχόταν την στιγμή που η Κυβέρνηση έτρεχε για να δείξει ότι πήρε το μήνυμα των εκλογών και ακούει τους πολίτες, τη στιγμή που απέκρουε κατηγορίες πρώην Προέδρων του κόμματος για αλαζονεία Κυβερνητικών στελεχών, ενώ άλλαξε και την ατζέντα από τα «μαύρα ταμεία» του ΣΥΡΙΖΑ και τον εμφύλιο στην κεντροαριστερά.

Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα είχε δηλώσει όλο το προηγούμενο διάστημα πως όλοι αξιολογούνται όχι μόνο για το έργο τους αλλά και για τη συμπεριφορά τους, ο μόλις «ανασχηματισμένος» πρώην Υπουργός επέδειξε τέτοια έπαρση και αλαζονεία που δεν θα γινόταν ανεκτή.

Αρχικά υπήρξαν εισηγήσεις για “κίτρινη κάρτα” στον κ. Αυγενάκη, με βάση το επιχείρημα ότι - όπως ο ίδιος επικαλέστηκε- δεν χειροδίκησε σκοπίμως κατά του υπαλλήλου, αλλά γρήγορα επικράτησαν οι εισηγήσεις για τη διαγραφή του. Ο κ.Αυγενάκης δεν διαγράφηκε μόνο από την Κοιν. Ομάδα αλλά και από όλα τα όργανα του κόμματος.

Οι κάκιστες σχέσεις με αγρότες και τα τρακτέρ στους δρόμους

Ήταν στις 20 Ιανουαρίου όταν ο κ.Αυγενάκης είχε δημιουργήσει τεράστιο θέμα και πάλι στην Κυβέρνηση. Την ώρα που οι Έλληνες αγρότες παρακολουθούσαν τις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους στο εξωτερικό και ζέσταιναν τις μηχανές τους, μία δήλωση Αυγενάκη εξόργισε τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ.Αυγενάκης χαρακτήρισε «κομματικά υποκινούμενες» τις κινητοποιήσεις, λησμονώντας τα προβλήματα των αγροτών οι οποίοι υποστήριζαν ότι βρίσκονται στο «περίμενε» για τις αποζημιώσεις για μήνες και δεν καλύπτονταν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Όλα αυτά έχουν κομματικό πρόσημο. Είναι υποκινούμενη η όλη προσπάθεια» είχε δηλώσει τότε ο κ. Αυγενάκης.

Η τοποθέτηση Αυγενάκη ανάγκασε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο λίγες ημέρες μετά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να ξεκαθαρίσει «αδειάζοντας» τον κ.Αυγενάκη πως [σε καμία περίπτωση, ούτε τα χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τ’ απαξιώνουμε, ούτε θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Τα αξιολογούμε και προσπαθούμε με ειλικρίνεια να τα επιλύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το “αρκετά” σε αγρότες

Για να μην έφτανε αυτό, νωρίτερα ο κ.Αυγενάκης παρουσιαζόταν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις προκλητικός προς τους αγρότες. Καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ είχε προσπαθήσει να «αποκρούσει» ευθύνες απαντώντας ότι δεν είναι όλα δικές του αρμοδιότητες.

«Τι πάει να πει είναι άλλου υπουργού; Οι υπουργοί πρέπει να συνεργάζονται» του είχε πει ο Χρήστος Σιδερόπουλος αγρότης από τη Λάρισα με τον Λευτέρη Αυγενάκη να του λέει με έντονο ύφος: «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε». «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», είχε απαντήσει τότε ο Χρήστος Σιδερόπουλος στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι κατηγορίες για «πολιτικό εκβιασμό»

Τα πολιτικά «φάουλ» Αυγενάκη είχαν παρελθόν. Στις 11 Οκτωβρίου του 2023 λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ.Αυγενάκης είχε δημιουργήσει εκ νέου πρόβλημα στην Κυβέρνηση.

Μιλώντας από τη Θεσσαλία συνέδεσε τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης με τη συνδρομή της Περιφέρειας, αλλά και με την εκλογή του Κ. Αγοραστού. Δεν δίστασε να δηλώσει πως «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

Ο κ. Αυγενάκης εκβιάζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς ότι, αν δεν ψηφίσουν τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, Κώστα Αγοραστό, δεν θα δώσει ή θα καθυστερήσει την καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν ντρεπόμαστε; είχε δηλώσει τότε το ΠΑΣΟΚ.

Οι πίνακες από το Υπουργείο

Σάλο στα social media, την επομένη του ανασχηματισμού προκάλεσαν δημοσιεύματα πως ο κ.Αυγενάκης φεύγοντας από το υπουργείο πήρε ακόμα και τον πίνακα που ήταν πίσω από το γραφείο του υπουργού επί σειρά ετών.

«Τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και αποδεικνύουν την εμμονική αντιπολίτευση στην οποία κάποιοι καταφεύγουν. Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πίνακες ζωγραφικής που παραδοσιακά κοσμούσαν το γραφείο του υπουργού είχαν απομακρυνθεί από το γραφείο και η Υπηρεσία τους είχε αποθηκεύσει με ασφάλεια», είχε απαντήσει ο Υπουργός, αλλά η επικοινωνιακή ζημιά είχε ήδη γίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης