ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγραφή Αυγενάκη από ΝΔ για βιαιοπραγία: Από την «ασυλία» στην «αθωότητα» και μετά στα «παρακάλια»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε παλαιότερο υπουργικό συμβούλιο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Αμετανόητος φέρεται να ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρητικός Βουλευτής, όχι μόνο διέψευδε στο Μαξίμου το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά δεν δεχόταν ούτε να ζητήσει μια συγγνώμη.

Με βάση το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο πρώην υπουργός, μόνο όταν ενημερώθηκε ότι έχει καταγραφεί σε βίντεο, αποδέχτηκε την πράξη του και ήταν η στιγμή που αποφάσισε να πάρει σβάρνα τα κανάλια ζητώντας διαδοχικά συγγνώμη, προκαλώντας ακόμη πιο αλγεινή εντύπωση και για τους χειρισμούς του.

Είναι ενδεικτικό ότι o βουλευτής Ηρακλείου μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από τις 8.45 μέχρι τις 09:30, έκανε πέντε τηλεοπτικές εμφανίσεις, προσπαθώντας να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα, προσπάθεια που τελικά δεν απέφερε αποτέλεσμα, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης (3/7) διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχω ασυλία» έλεγε για να μην συλληφθεί

Ο ίδιος επικαλέστηκε την ασυλία του, προτάσσοντας τη βουλευτική του ιδιότητα, μπροστά στον αστυνομικό που εκλήθη από τον 22χρονο υπάλληλο στο αεροδρόμιο, λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο με τον διαγραφέντα, πλέον από τη ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου. Όταν υπάλληλος αρνήθηκε να επιτρέψει στον κ. Αυγενάκη να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Ηράκλειο, εκείνος στράφηκε εναντίον του.

Ο υπάλληλος ζήτησε τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, με την επίσημη αναφορά να αναφέρει ότι η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από υπάλληλο security για επεισόδιο μεταξύ επιβάτη και υπαλλήλου της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου σε μία πύλη αναχώρησης.

Μήνυση από τον υπάλληλο και εισαγγελική παρέμβαση

Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο και ενημερώθηκαν για το συμβάν, ανέφεραν στον υπάλληλο ότι μπορεί να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να απαντά ότι έχει ασυλία. Τις πρώτες ώρες του συμβάντος ο υπάλληλος δεν κατέθεσε μήνυση, κάτι που τελικά έπραξε το απόγευμα της Τετάρτης (3/7), καθώς το περιστατικό καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο κ. Αυγενάκης κληθεί από τον εισαγγελέα για παροχή εξηγήσεων ή προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία άσκησης ποινικής δίωξης θα απαιτηθεί άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Η επιστολή Μητσοτάκη στη Βουλή για τη διαγραφή

Όπως αναμενόταν, άλλωστε, μετά το σάλο που ξέσπασε από το σκάνδαλο με το περιστατικό βιαιοπραγίας, ο βουλευτής Ηρακλείου τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε την σχετική επιστολή, στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η οποία αναγνώστηκε στο Σώμα από την Ολομέλεια.

Ουσιαστικά με την αποπομπή του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, οι γαλάζιοι βουλευτές είναι πλέον 157 και οι ανεξάρτητοι ανέβηκαν στον αριθμό 12.

Αναλυτικά η επιστολή Μητσοτάκη:

«Κύριε πρόεδρε

Σας προωθώ την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη διαγραφή του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθερίου Αυγενάκη από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα την 3η Ιουλίου 2024 συνήλθε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Προέδρου της, Βουλευτή κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν του υπ' αριθμο. 32 έγγραφο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης.

Κατόπιν τούτου, διαγράφει τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθέριο Αυγενάκη από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας». Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε παραπέμψει τον βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, η οποία μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων, επικύρωσε την ανωτέρω εισήγηση διαγραφής.

Σεβαστή η διαγραφή μου, αλλά...

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρώην υπουργός με ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν παραδίδει την έδρα του αν και, όπως τόνισε, σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την έξοδο από τη ΝΔ, ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση της διαγραφής του, πως έδωσε εξηγήσεις για το συμβάν και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.

«Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νεα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», τονίζει ο κ. Αυγενάκης.

Ολόκληρη η δήλωσή του: «Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας».

Αντιπολίτευση: Διώξτε τον τραμπούκο

Όπως ήταν φυσικό, το περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που σύσσωμη ζήτησε την αποπομπή του πρώην υπουργού.

Σε ανάρτηση του πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης αφού ζήτησε τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του «τραμπούκου» Αυγενάκη, όπως τον χαρακτήρισε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην τον προστατεύσει όταν συζητηθεί η άρση ασυλίας του και κατέληξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού «προϊόν αλαζονείας» και ζήτησε την απομάκρυνσή του, τονίζοντας πως η συγγνώμη του δεν πείθει.

Σφοδρά πυρά κατά του Λευτέρη Αυγενάκη και από το ΚΚΕ που έκανε λόγο για τραμπουκισμούς του πρώην υπουργού.

Την αποπομπή του Λευτέρη Αυγενάκη για το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Λύση κάνοντας λόγο για εικόνες που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης