ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Καραμανλής έβαλαν «φωτιά» στη ΝΔ - «Απασφάλισαν» κατά Μητσοτάκη και κυβέρνησης

Ο Αντώνης Σαμαράς Χάρης Γκίκας

Οι τριγμοί στην κυβέρνηση που ξεκίνησαν από το διχαστικό νόμο για τους ομόφυλους γάμους και την τεκνοθεσία, φάνηκε πόσο μεγάλοι είναι αρχικά τη νύχτα του αποτελέσματος της ευρωκάλπης. Το Μαξίμου αργά το βράδυ προσπάθησε να... μειώσει τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκλήθηκε από τις «βροντές» Σαμαρά - Καραμανλή, όμως το «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών» περισσότερο επιβεβαίωσε την αμηχανία που προκάλεσαν στην κυβέρνηση. 

Εξάλλου, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είχαν κλιμακωθεί τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ευθεία αμφισβήτηση από τους ίδιους τους υπουργούς του. Το χειρότερο, όμως, δεν το είχε δει ακόμη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός δέχτηκε την πρώτη δημόσια διπλή επίθεση από δύο πρώην πρωθυπουργούς που «απασφάλισαν» κυριολεκτικά για τις πολιτικές που ακολουθεί εντός κι εκτός συνόρων.

Συγκεκριμένα, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής βρισκόμενοι για πρώτη φορά μαζί σε κοινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι του Καραμανλή» στο Πολεμικό Μουσείο, εξαπέλυσαν κεραυνούς για την πορεία της χώρας και την απομάκρυνση του κόμματος από τις ιδέες και τις αρχές του.

Σαμαράς: «Ο πρωθυπουργός κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος»

Ούτε, το «μήνυμα ελήφθη» που είπε ο κ. Μητσοτάκης το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών, ούτε ο ανασχηματισμός του και το νέο υπουργικό συμβούλιο, απέτρεψαν τους δύο πρώην αρχηγούς της ΝΔ από το να «βροντήξουν» κατά Μητσοτάκη, με τον κ. Σαμαρά να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και υπενθυμίζοντας πως είχε πει στην κυβέρνηση ότι πρέπει «να προσέχει».

«Δεν ξέρω ποιους ακούει ο πρωθυπουργός, αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η αποχή των πολιτών από τις Ευρωεκλογές ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυα κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάνοντας «λευκή απεργία». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει άμεσα τις πολιτικές που ακολουθεί.

Ο κ. Σαμαράς αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική πολιτική και αποδοκίμασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που ούτε λίγο, ούτε πολύ τον κατέγραψε ως «ξένο σώμα» μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Έκανε λόγο για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, για κυβέρνηση «μικρότερη και πιο φοβική», αλλά και για την «αδυναμία κατανόησης της κατάστασης από τους κυβερνώντες, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στις τουλάχιστον ''ατυχείς'' δηλώσεις τους», ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς προέτρεψε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να διαβάσουν ξανά τα μηνύματα που τους έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές και απάντησε προσωπικά στη δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «...το μήνυμα δεν ήταν η επιτάχυνση της πολιτικής, αλλά η αλλαγή της πολιτικής».

Δριμεία κριτική άσκησε και στη «στρατηγική» του ανοίγματος της ΝΔ σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, αλλά και σε επιλογές στελέχωσης της κυβέρνησης με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, την ώρα που, όπως υποστήριξε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται σε απαξίωση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, «...αν και ήταν χωρίς πολιτικό αντίπαλό, δίχως τρόικα και σε συνθήκες επικοινωνιακής παντοδυναμίας».

Δεν έλειψε από τον κ. Σαμαρά η κριτική και στην ευρωπαϊκή ηγεσία στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, «η Ευρώπη και η ηγεσία της θα πρέπει να αρθούν επιτέλους στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να αποφασίσουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή οικογένεια». Για τα εθνικά θέματα, το πιο καυστικό σχόλιο ήταν ότι «όπως πάμε τρώμε τη μία ταπείνωση μετά την άλλη».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε επιστροφή του κόμματος στη Δεξιά, διατυπώνοντας το ερώτημα «εάν ένα δέντρο μπορεί να αναπτυχθεί όταν έχει αποκοπεί από τις ρίζες του. Άλλο η διεύρυνση του κόμματος και άλλο η μετάλλαξή του», τόνισε σε άλλο σημείο. Ο κ. Σαμαράς καταχειροκροτήθηκε θερμά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά και μετά το τέλος αυτής.

Καραμανλής: Η Τουρκία μας απειλεί ευθέως κι εμείς εθελοτυφλούμε

Μετά τους «κεραυνούς» του Αντώνη Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, στο βήμα ανέβηκε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επίσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού επικεντρώνοντας κυρίως στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, όπως και το χθεσινό των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με ηχηρό τρόπο αυτό που γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη, στην οποία πιστέψαμε και για την οποία αγωνιστήκαμε για δεκαετίες, διολισθαίνει σε βαθιά κρίση».

Μάλιστα, έστειλε πληθώρα μηνυμάτων για τα εθνικά θέματα, αλλά κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας η επιχείρηση διερεύνησης της ατζέντα, η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι απροκάλυπτες. Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορεί να το βλέπουν αυτό. Η Τουρκία ευθέως απειλεί και την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναθεωρητικό σχέδιο, αποδεικνύεται από την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια».

Χαρακτήρισε αδιανόητη τη σύσταση συνυποσχετικού για την Χάγη και είπε ακόμη πως «Βήμα βήμα δημιουργείται προηγούμενο». Για αυτό όπως τόνισε χρειάζονται «καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία».

Αλαζονική και εσφαλμένη η ελληνική κρίση

Αναφερόμενος γενικότερα στις ελληνικές πρακτικές στα διεθνή ζητήματα, σχολίασε: «Με αποκορύφωμα την αλαζονική, κοντόφθαλμη, τιμωρητική και οικονομικά εσφαλμένη αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, η ΕΕ απαρνήθηκε μία από τις θεμελιώδεις αρχές της. Τη σύγκληση μεταξύ των χωρών, δηλαδή τον επιμερισμό των κινδύνων από την έκθεση σε κρίσεις χρέους».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραμανλής, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνησης αναφορικά με τα εθνικά θέματα μιλώντας για «αλυτρωτικές διαθέσεις και υπονόμευση των σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε πως «είναι ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα και προς τα Τίρανα και προς τα Σκόπια. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές και επισύρουν συνέπειες. Με την πρόσθετη υπενθύμιση πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη εξαρτάται από την Ελλάδα. Καθαρές κουβέντες. Καθαροί λογαριασμοί».

Υπουργοί και Ντ. Μπακογιάννη στην εκδήλωση

Παρόντες από την κυβέρνηση ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, αλλά και δεκάδες βουλευτές στην πολυαναμενόμενη εκδήλωση, η οποία έγινε σε μία συγκυρία, όπου το Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχονται έντονη κριτική. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη που σημειολογικά ξεχώρισε από τις υπόλοιπες παρουσίες.

Άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έδωσαν το «παρών» ήταν: Στυλιανίδης, Αθανασίου, Καρασμάνης, Υψηλάντης, Βαρτζόπουλος, Γεωργαντάς, Γιόγιακας, Μαντάς, Βλάχος, Καραμανλή, Αραμπατζή, Χατζηβασιλείου, Κελέτσης, Μπαραλιάκος, Στύλιος, Κατσανιώτης, Χρυσομάλλης, Κατσαφάδος, Οικονόμου, Βόζενμπεργκ, Μπουκώρος, Πατούλης, Καλαφάτης, Σαλμάς, Πλακιωτάκης, Πέτσας, Πλεύρης, Αβραμόπουλος, Κακλαμάνη, Καραγκούνης, Μεϊμαράκης).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης