ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η «μάχη» Ανδρουλάκη - Δούκα στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ - Οι υπόλοιποι «μνηστήρες»

Σήμερα η «μάχη» Ανδρουλάκη - Δούκα στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ - Οι υπόλοιποι «μνηστήρες»

Χάρης Δούκας και Νίκος Ανδρουλάκης 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που συγκαλείται μετά την έντονη κριτική πολλών στελεχών στην ηγεσία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δηλωμένη πλέον απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα να διεκδικήσει την αρχηγία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες «κλείδωσε» και η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα κάνουν οι Μιχάλης Κατρίνης και Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κινηθεί στον άξονα που συμπυκνώνεται στο «καθαρές λύσεις και επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ χωρίς χρονοτριβές» προτείνοντας κατά πληροφορίες εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του κόμματος νωρίς το φθινόπωρο.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να κλείσει όσο πιο γρήγορα το μέτωπο αυτό. Η κριτική που δέχθηκε από τα κομματικά στελέχη για την επίδοση στις Ευρωεκλογές ήταν σκληρή όπως και η ανοικτή αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της ηγεσίας του.

Πρέπει να θεωρείται, σχεδόν βέβαιο ότι στην ομιλία του θα σηκώσει το «γάντι» και θα ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2024 και όχι το 2025 όπως ήθελε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει την αίσθηση ότι παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και θα θέσει ο ίδιος την ατζέντα της επόμενης μέρας.

Η στάση του Δούκα για τις ημερομηνίες

Ενωτικός αναμένεται να εμφανιστεί από τη δική του πλευρά ο Χάρης Δούκας, που έχει ήδη από την Πέμπτη προαναγγείλει την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και εκείνος θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα επιμείνει στην ανάγκη η εκλογική διαδικασία να γίνει σε χρόνο που θα επιτρέπει στον κόσμου του ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί στην κάλπη.

Ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση για εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου, ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν σκοπεύει να επιμείνει σε αυτήν για λόγους γοήτρου, εάν και εφόσον τον «καλύψει» η πρόταση Ανδρουλάκη.

Στη λογική ενιαίας παράταξης στις επόμενες εκλογές και άρα στην ανάγκη προγραμματικής συζήτησης με τα άλλα κόμματα του χώρου, θα επιμείνει στην ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης, που όμως δεν έχει διασαφηνίσει αν θα «τρέξει» στην εσωκομματική κούρσα.

Και οι υπόλοιποι πιθανοί υποψήφιοι

Ο Παύλος Χρηστίδης αναμένεται να ζητήσει Πολιτική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβριο, με τον ίδιο πάντως να σκέφτεται το ενδεχόμενο μίας υποψηφιότητάς του μόνο σε βάθος χρόνου και όχι στο σενάριο για κάλπες μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναμένεται να καταθέσει και εκείνη τη δική της πολιτική πλατφόρμα, προτείνοντας αλλαγές στην οργάνωση του κόμματος, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο κύριος φορέας της Κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διέρρεαν από το κοντινό της περιβάλλον είναι ότι πρώτα περιμένει να ακούσει την τοποθέτηση Ανδρουλάκη. Ακόμη πιο θολό είναι το τοπίο γύρω από τη Μιλένα Αποστολάκη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα πλην του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη, με αρκετά ονόματα να ακούγονται όπως αυτά του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ