ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα για Σύνοδο Κορυφής: «Πετύχαμε αυτό που θέλαμε» - Οι επιδιώξεις και το παρασκήνιο

Αθήνα για Σύνοδο Κορυφής: «Πετύχαμε αυτό που θέλαμε» - Οι επιδιώξεις και το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε αντίθεση με το 2019, η διαπραγμάτευση αυτή τη φορά έγινε συντεταγμένα, ο Πρωθυπουργός ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές και «πετύχαμε αυτό που θέλαμε» τονίζουν Κυβερνητικές πηγές στον απόηχο του «λευκού καπνού» ο οποίος βγήκε αργά χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής, καθώς κλείδωσαν οι ανώτατες θέσεις στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση καθώς τελικά πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι να συνεχίσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, μία υποψηφιότητα την οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός και μάλιστα υπήρξε και ο κεντρικός διαπραγματευτής εκ μέρους του ΕΛΚ μαζί με τον Ντόναλντ Τούσκ.

Στη δε θητεία του Αντόνιο Κόστα στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, ζήτημα το οποίο προκάλεσε τη ρήξη προ δεκαημέρου, η Αθήνα επιμένει πως σύμφωνα με τις Συνθήκες η θητεία είναι για δυόμισι χρόνια και έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τη θητεία του για ακόμη δυόμισι χρόνια, κάτι το οποίο έγινε και με τον κ. Μισέλ, αλλά προφανώς δεν θα ήταν δόκιμο αυτή τη στιγμή να προδικάσει κανείς την απόφαση του Ευρ. συμβουλίου, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΕΛΚ να επιχειρήσει εκ νέου να τοποθετήσει στο μέλλον δικό του Υποψήφιο στη θέση αυτή, παραγκωνίζοντας τους Σοσιαλιστές.

Απέτυχε η αιφνιδιαστική κίνηση Μακρόν - Σολτς για την Στρατηγική Ατζέντα

Όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία έχει επηρεάσει σημαντικά και το ειδικό βάρος των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Μακρόν και Σολτς σε μία απολύτως αιφνιδιαστική κίνηση επιχείρησαν την τελευταία στιγμή, με κοινό κείμενο, να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας της Ένωσης, ένα κείμενο - οδικό χάρτη - για την επόμενη πενταετία.

Το κείμενο το οποία θα επέφερε αλλαγές στην στόχευση της Ένωσης τόσο για την άμυνα όσο και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα δεν έγινε τελικά δεκτό από τους υπόλοιπους ηγέτες και αυτό διότι το αρχικό κείμενο είχε ήδη συμφωνηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης πολλών μηνών. Οι ηγέτες αντέδρασαν στην πρωτοβουλία του Γαλλογερμανικού άξονα καθώς δεν είχαν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο…

Κεκλεισμένων των θυρών, στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Ο,τιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα.

Απόφαση για κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα για την άμυνα δεν υπήρξε. Όπως είπε ένας διπλωμάτης, «απλώς δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πιέσουμε για αμυντικά ομόλογα».

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο Πρωθυπουργός λίγο μετά τη 01:00 το πρωί της Παρασκευής τόνισε πως η Αθήνα αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών, για το πως μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Αναγνώρισε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με το Ταμείο ανάκαμψης.

«Νομίζω ότι είμαστε στην αρχή ακόμη αυτής της διαδικασίας, όμως η κοινή αμυντική συνεργασία σε πολλά επίπεδα, νομίζω για πολλούς συναδέλφους μας στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί τελικά μονόδρομο» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Κλειστά χαρτιά για τη θέση του Επιτρόπου

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε μετά το πέρας της Συνόδου για το αν η Αθήνα έχει κατασταλάξει στο ποιό χαρτοφυλάκιο θα διεκδικήσει για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο αλλά επέλεξε να μην απαντήσει για την ώρα.

Αυτό που προέχει τόνισε, είναι να εξασφαλιστεί η εκλογη της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, υπενθύμισε πως η κατανομη χαρτοφυλακιων ειναι αρμοδιοτητα της Προέδρου και πως η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο που θα επιτρεψει στη χώρα να κάνει αισθητή την παρουσία της σε ευρωπαικο επιπεδο.

Ενημέρωσε για τις προκλήσεις της Β. Μακεδονίας ο Πρωθυπουργός

Κεκλεισμένων των θυρών ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προκλήσεις της ηγεσίας της Β. Μακεδονίας, για το γεγονός ότι τόσο η Πρόεδρος, όσο και ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως την συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας για εσωτερική χρήση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε τα Σκόπια πως η συμπεριφορά τους αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενημέρωσε τους ομολόγους του πως αν εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτήν την γραμμή «θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη, εάν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη, οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ