ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις: F-35, Φρεγάτες Constellation και Mη Eπανδρωμένα Eλικόπτερα

Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις: F-35, Φρεγάτες Constellation και Mη Eπανδρωμένα Eλικόπτερα

Μαχητικά F-35

AP Photo/Petros Karadjias, Pool

O δρόμος άνοιξε για σημαντικά κεφάλαια της «Ατζέντας 2030» μετά το πράσινο φως από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και την ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την προμήθεια της πρώτης Μοίρας F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το δεύτερο στοχεύει στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα φρεγατών κλάσης Constellation των ΗΠΑ και το τρίτο την αγορά μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S-100 για τις φρεγάτες FDI Belharra.

Η προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς

Όπως τόνισε μετά το πέρας της ενημέρωσης των μελών, ο Νίκος Δένδιας η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα πιο εξελιγμένα που πετάνε αυτή τη στιγμή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό όπλο που θα δώσει μια μεγάλη δυνατότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θα διασφαλίσει την δυνατότητά της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Τα ελληνικά F-35 θα φέρουν βαρύ οπλισμό, υψηλής ανάλυσης υπέρυθρους αισθητήρες, και είναι ανίκητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ εχθρικών αεροσκαφών. Τα F-35 σε έκδοση Technology Refresh 3 με λογισμικό Block 4, που θα αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα, ενσωματώνει νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85, καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκαίνουργιο υπολογιστή μάχης.

Παράλληλα, τα μαχητικά 5ης γενιάς έχουν το ίδιο σύστημα τακτικής ψηφιακής σύνδεσης δεδομένων Link 16 με τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale με τη χρήση του οποίου ενοποιείται το πεδίο μάχης. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να καταφέρουν από αέρος και από θαλάσσης συντρηπτικό πλήγμα στον εχθρό απο μεγάλες αποστάσεις, πριν καν αντιληφθεί ότι έχει στοχοποιηθεί.

Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος υπολογίζεται στα 3,54 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη για 4 έτη, την εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικών, δύο επιπλέον κινητήρες και τέσσερις εξομοιωτές οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, όπου είναι και η βάση των συγκεκριμένων μαχητικών.

Το χρονοδιάγραμμα για τα F-35

Μετά την υπογραφή της επιστολής αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) από τη Γενική Διευθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνάψει το εν λόγω συμβόλαιο με την κατασκευάστρια Lockheed Martin.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 10 Απριλίου εστάλη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance), από τις ΗΠΑ, για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς. Το σχετικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και μάλιστα λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε το 2028 η Ελλάδα θα παραλάβει τα πρώτα ζεύγη «αόρατων» αεροσκαφών, τα οποία θα δώσουν στην χώρα την απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο. Η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 16 με 18 μήνες μετά την παραλαβή των πρώτων μαχητικών.

Οι παραλαβές των υπερσύγχρονων αεροσκαφών θα συνεχιστούν μέχρι το 2035 στην περίπτωση που η χώρα μας προκρίνει την προμήθεια 20 αεροσκαφών.

Πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών Constellation

Στη συνέχεια συζητήθηκε η έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να δηλώνει χαρακτηριστικά «εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της (φρεγάτας), μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.Θα είναι ένα δεύτερο μεγάλο όπλο μετά τις φρεγάτες ‘Belharra’, που θα μπορέσει να στηρίξει την πορεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα».

Η επιθυμία της Ελλάδας να μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», επικοινωνήθηκε τον Φεβρουάριο μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα.

Η πιθανή συμμετοχή μας σε αυτό από τη φάση του σχεδιασμού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, αφενός μεν θα ενισχύσει την τεχνογνωσία του ναυπηγικού τομέα, όπως και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μακράς πνοής.

Οι φρεγάτες Constellation, προσφέρουν ασύγκριτη δύναμη κρούσης.

Τα ιπτάμενα «μάτια» των φρεγατών FDI Belharra

Ακόμη ένα σημαντικό εξοπλιστικό βήμα είναι η «θωράκιση» των φρεγατών FDI Belharra. Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα Camcopter S-100, τα οποία θα αποτελούν το ιπτάμενο «όπλο» των ελληνικών φρεγατών.

Η αγορά τεσσάρων καινούργιων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων, τα οποία χρησιμοποιούνται από αρκετές χώρες παγκοσμίως, πέρασε από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιτροπή της Βουλής και αναμένεται το πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ.

Οι αισθητήρες των Camcopter S-100 μπορούν να δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο ημέρα και νύχτα όπως και να πετούν συνεχώς για 10 ώρες. Η ικανότητά τους να «επιχειρούν» σε αρκετά χαμηλά ύψη, σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τους δίνουν το «avantage» να εντοπίζονται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ.