ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην «Αυγή» μιας νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - Το νέο «αντάρτικο» και η στρατηγική Κασσελάκη

Στην «Αυγή» μιας νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ - Το νέο «αντάρτικο» και η στρατηγική Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Διονύση Τεμπονέρα EUROKINISSI

Τα μαχαίρια έχουν βγει και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μία διαδοχή αποφάσεων και δηλώσεων από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη. Το κλείσιμο της «Αυγής», αλλά και τα υπονοούμενα περί «μαύρων ταμείων» έχουν προκαλέσει έναν νέο γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μία νέα διάσπαση.

Η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από στελέχη, όσο και από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση γράφοντας στο X: «Σας μίλησα με ειλικρίνεια για δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Με μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτήν τη στιγμή; Μόνο με μαύρο χρήμα. Ξεκαθάρισα: Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα».

Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν μάλιστα ότι το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου είχε αποφασιστεί από την Πολιτική Γραμματεία επί προεδρίας Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτή είναι και η «γραμμή» πάνω στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, θεωρώντας ότι οι συνεχείς αναφορές του στο «μαύρο χρήμα» εκθέτουν τόοσ τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, όσο και τη ΝΔ

Τρεις ηχηρές αποχωρήσεις από τα όργανα του κόμματος

Η μέρα όμως δεν ξημέρωσε με τους καλύτερους οιωνούς για την Κουμουνδούρου. Τρία επιφανή στελέχη οι οι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας με επιστολή τους ανακοίνωσαν την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τα όργανα του κόμματος, μιλώντας για «μετάλλαξη», αλλά και διευκρινίζοντας ότι δεν αποχωρούν από το κόμμα.

Το μέγα ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι αναφορές για «μαύρο χρήμα» αφορούν στην περίοδο που είχε το τιμόνι στο κόμμα. Προς το παρόν έχει επιλέξει τη σιωπή, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, ειδικά όταν επιμένουν οι συζητήσεις για την ενιαία κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές.

Δεν αποκλείεται η αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά αποκλείεται να ζήσουμε ακόμα και την αμφισβήτηση της προεδρίας Κασσελάκη κατά την προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ, αλλά και για να προηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- από πρόσωπο το οποίο θα θεωρείται πως είναι κοντά στον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, την αποφασιστικότητα του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και, κυρίως, τη διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα σηματοδοτεί η- εν πολλοίς- αιφνιδιαστική ολιστική παρέμβαση Κασσελάκη, η διακήρυξη του οποίου χαρακτηρίστηκε «μανιφέστο».

Γι’ αυτό κι εκτιμούν πως με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για όλα τα μείζονα ζητήματα και ειδικά για τα απαγορευμένα θέματα ταμπού, όπως το «μαύρο χρήμα» στην πολιτική και τα συμφέροντα που καθοδηγούν το πολιτικό προσωπικό «επιβάλλοντας» αυτή την περίοδο την περιβόητη συζήτηση για την Κεντροαριστερά με όρους όμως «εργαστηριακούς».

Με βάση, μάλιστα, τις ίδιες πηγές θα πρέπει να αναμένονται από την πλευρά Κασσελάκη κι άλλες πρωτοβουλίες στο αμέσως προσεχές διάστημα: «Όταν είπε από την πρώτη στιγμή πως θα σπάσει αβγά και θα τους χαλάσει τη σούπα, το εννοούσε και θα το κάνει πράξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ