ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρωθυπουργός - Οι «καυτές πατάτες» του υπουργείου

Στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Πρωθυπουργός - Οι «καυτές πατάτες» του υπουργείου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αθήνα 15 Μαΐου 2024.

Menelaos Myrillas / SOOC

Το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, της μείωσης του κόστους παραγωγής, των παράνομων ελληνοποιήσεων, των αλλαγών που πρέπει να προωθηθούν στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο προβληματικός ΟΠΕΚΕΠΕ, το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι πολλές οι “καυτές πατάτες” που έχει να διαχειριστεί ο νέος Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, καθώς το Υπουργείο που αναλαμβάνει συνδέεται άμεσα με τις τιμές των τροφίμων από το χωράφι στο … ράφι και άρα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό.

Το μήνυμα της κάλπης ήταν "άμεσες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών" και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Υπουργείο αποφασισμένος να υπάρξουν άμεσα αλλαγές που θα κάνουν αισθητή την κυβερνητική παρέμβαση στην κοινωνία.

Ας μην ξεχνάμε δε, πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου, όταν εκατοντάδες τρακτέρ έκλεισαν για μέρες δρόμους και πλημμύρισαν τις κεντρικές πλατείες των πόλεων, δημιούργησαν μεγάλη φθορά την Κυβέρνηση και ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να εμπλακεί, καλώντας επανειλημμένα τους αγρότες σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Προτεραιότητες με κατευθύνσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην έδωσε “μπλε φακέλους” στους δύο Θεσσαλούς Υπουργούς, αλλά αύριο στο Υπουργείο θα θέσει σαφείς προτεραιότητες, θα δώσει κατευθύνσεις και θα βάλει σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Τα Υπουργεία πρέπει να τρέξουν εν μέσω θέρους, ώστε η "σπορά" του καλοκαιριού να "θεριστεί" πριν από τη ΔΕΘ.

Τι θα γίνει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης

Ένα από τα βασικότερα θέματα που πρέπει να συζητηθούν έχει να κάνει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

Πηγές του CNN Greece τόνιζαν πως το θέμα είναι ακόμη άλυτο και πως εργάτες από την Ινδία δεν έχουν φτάσει στη χώρα παρά τις συζητήσεις που είχαν γίνει μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού.

Το μόνο που έχει γίνει αφορά 2.400 από τους 5.000 Αιγύπτιους που αρχικά προβλέπει η διμερής συμφωνία με το Κάιρο. Η διμερής συμφωνία διασφαλίζει την παραμονή τους στη χώρα μας για εννέα μήνες. Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Να μπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σωστή τροχιά

Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις στελεχών του και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το αρμόδιο όργανο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο οργανισμός βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση και στόχος είναι να μπει σε σωστή τροχιά για τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Πληροφορίες του CNN Greece λένε πως 6 από τις 12 αλλαγές που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες έχουν γίνει και στις 10 Σεπτεμβρίου θα είναι γνωστό αν έχουν ικανοποιηθεί και οι υπόλοιπες.

Οι τιμές από το χωράφι στο ράφι - Ραγδαία αύξηση σε ζωοτροφές και λιπάσματα

Στο κομμάτι του κόστους παραγωγής μένει να φανεί τι θα προκύψει από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται όμως πως στο στόχαστρο της επιτροπής ανταγωνισμού έχει μπει η διαμόρφωση των τιμών από το χωράφι στο ράφι με έρευνα σε όλη την αλυσίδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ζωοτροφές στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες αυξήθηκαν το 2023 σε σχέση με το 2020 κατά 33%, οι δε τιμές των λιπασμάτων ήταν κατά 71,55% υψηλότερες σε σχέση με το 2020.

Στο επίκεντρο και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Το νομοσχέδιο αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων. Θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων.

Από το Υπουργείο τονίζουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, υπογραμμίζοντας πως θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθηθεί μια κοινωνική ομάδα που έχει ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ