ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα έσοδα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Μητσοτάκης: Τα έσοδα από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους συνταξιούχους και τους ευάλωτους από τα έσοδα της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real FM

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «πλέον έχουμε μια καλή εικόνα» και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «δεν δημεύουμε τα έσοδα των επιχειρήσεων».

Για τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι είναι μια σημαντική απόφαση γιατί η κατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. «Πήρα μία σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα» σχολίασε.

Όλα τα μέτρα που επιβάλλαμε είναι προσωρινά μέτρα και τα πήραμε γιατί έχουμε μία έκτακτη κατάσταση. «Ας πάρουμε ένα παράδειγμα όπως το λάδι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι στο λάδι, είναι χρηματιστηριακό προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «αλλά εκεί που μπορούμε παρεμβαίνουμε».

Οι επιχειρήσεις πρέπει να βοηθήσουν με μειώσεις τιμών

Η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως «οι επιχειρήσεις πρέπει να μας βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών»

Αναφερόμενος στην αύξηση μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως αυτή έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια. Εκτίμησε πως ο μέσος μισθός στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα 1.300 ευρώ.

«Αναγνωρίζεται η προσπάθεια να μπει μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας», είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η κρίση στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να αντανακλά την κατάσταση στην Ελλάδα».

Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Όσον αφορά την φορολογία στους ελεύθερους επαγγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία αυτής της απόφασης. Δεν νομίζω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ζουν στο ύφος του τεκμαρτού εισοδήματος, θέλουν να ζουν με παραπάνω. Έχουμε στοιχεία που δείχνουν βελτίωση στη συμμόρφωση. Νομίζω ότι κάπου μέσα τους καταλαβαίνουν ότι είναι δίκαιο το μέτρο».

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες μπορούν να πάνε να μιλήσουν»

Με αφορμή την υπόθεση Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα λέγοντας πως κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις στη χώρα μας. «216 συλλήψεις έγιναν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας από την αρχή του έτους». Ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στη δικονομία, προκειμένου «να είμαστε πιο αυστηροί» και πρόσθεσε πως «δικαιώθηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου με την επιλογή της».

«Για πρώτη φορά οι γυναίκες μπορούν να πάνε να μιλήσουν, ενώ το panic button έχει σώσει ζωές στην κυριολεξία, καθώς γυναίκες μεταφέρονται σε ασφαλή περιβάλλοντα και γίνονται συλλήψεις των δραστών». Συμπλήρωσε πως «βγάζω το καπέλο στις γυναίκες που μιλούν».

Για τα περιστατικά bullying είπε πως τα παιδιά έχουν πια τη δυνατότητα να τα καταγγέλλουν στη σχετική πλατφόρμα.

Οι πολίτες μας είπαν: «Τρέξτε πιο γρήγορα»

Για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε παραδέχθηκε πως το κόμμα του δεν πέτυχε τον στόχο του και συμπλήρωσε πως «έχουμε ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε». Πρόσθεσε δε πως «το μήνυμα των πολιτών ήταν "σας εμπιστευόμαστε αλλά μ' έναν αστερίσκο. Φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα". Αυτό θα κάνει και κάθε νέος υπουργός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ