Σκληρή διαπραγμάτευση για τα πρόσωπα και αξιώματα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Ανανεώθηκε:
Το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών τη Δευτέρα (17/6) αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που συνεχιζόταν μέχρι αργά. Ουσιαστικά μία «συμφωνία - πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα αναμενόταν να «κλειδώσει» στο αποψινό δείπνο των ηγετών.
Στόχος των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων ήταν να υπάρξει μια συμφωνία ακόμη και απόψε απόψε εφόσον καταστεί εφικτό.
Η τριάδα Φον ντερ Λάιεν για νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, αποτελούν το «πακέτο», το οποίο επεξεργάζονται και δείχνουν να καταλήγουν ΕΛΚ και S&D.
Πολύ κοντά ήταν και η ανανέωση της θητείας της Ρομπέρτα Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Από τις πρώτες ακόμη δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους έγινε αντιληπτό πως υπάρχει μια πρώιμη συναίνεση γύρω από παραπάνω ονόματα.
Τρίωρη καθυστέρηση λόγω... ζυμώσεων
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχική προγραμματισμένη ώρα, με το δείπνο των ηγετών, το οποίο εκτός από γκουρμέ τραπέζι, περιελάμβανε και σκληρό «παζάρι» για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μάλιστα, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών προηγήθηκε μια «ιδιωτική» συζήτηση μεταξύ των τριών μεγάλων παρατάξεων για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις - κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, είχαν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ) στη συζήτηση που έγινε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που ήταν οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αντίστοιχα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν λίγο μετά και οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.
Και μπορεί η Σύνοδος να συνεχιζόταν μέχρι και αργά το βράδυ, όμως οι τρεις μεγάλες παρατάξεις ήταν κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα - αξιώματα σε μια «συμφωνία - πακέτο» έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες. Πάντως, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, αυτές θα επισημοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου.
Το μενού του δείπνου
Όπως αναφέρει το euronews, στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών βρισκόταν το ορεκτικό «pissaladiere revisitée» - ένα τυπικό πιάτο από πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας. Το κυρίως πιάτο είναι τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά. Για το τέλος, rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες που συνοδεύονται με καφέ ή τσάι από βότανα, ανάλογα με το γούστο των ηγετών.
Συζήτηση και για αξιώματα και για την ατζέντα
Νωρίτερα, το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις «κλειδιά» είχε αποκαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο. Ουσιαστικά έκανε λόγο για μία «συμφωνία - πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα που αναμενόταν να «κλειδώσει» στο αποψινό δείπνο των ηγετών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσήλθε στη διαπραγμάτευση ως νικητής των Ευρωεκλογών, γεγονός που «επέβαλλε» την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκλογή σε αυτή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Ο ίδιος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η συζήτηση δεν θα περιστρεφόταν μόνο γύρω από τις θέσεις, αλλά και την ατζέντα της επόμενης θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οικονομία και πράσινη μετάβαση. «Δεν αφορά η συζήτηση μόνο τα πρόσωπα αλλά τις πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για τα αποτέλεσμα των συνομιλιών.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.
Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κας von der Leyen, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές.
Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου».
Σε σχετική ερώτηση γιατί υποστηρίζει μία δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Επειδή ήταν η Spitzenkandidat, η βασική μας υποψήφια, επειδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές και επειδή είναι μία πολύ καλή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Τα χαρτοφυλάκια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Παράλληλα, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:
- στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
- στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
- στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.
Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται εξάλλου και τα ζητήματα αιχμής που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Μία ατζέντα που θα προτάξει:
- Την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας
- Τη μετανάστευση
- Την κοινή αμυντική πολιτική
- Την κοινή αγροτική πολιτική