ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «ολική επαναφορά» για την Κυβέρνηση - Το παρασκήνιο και οι κατευθύνσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μετά τον «ανασχηματισμό καθημερινότητας» που επέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα, το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται από σήμερα να αποδείξει στην πράξη πως έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας και να επιταχύνει τις παρεμβάσεις που θα κάνουν αισθητή διαφορά στη ζωή των πολιτών. Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί πως όλοι αξιολογούνται και πως αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός.

Ούτε «μουσικές καρέκλες», ούτε «rotation», ούτε «διορθωτικές αλλαγές»,, αλλά ένας ανασχηματισμός με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότητα, έτσι χαρακτηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη της παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο Κυβερνητικό σχήμα, στον πρώτο πραγματικό ανασχηματισμό της πενταετίας.

Στις 10:00 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη είχαν ανακοινωθεί για το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής.

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από την Τρίτη ο Πρωθυπουργός αποφάσισε πως θα προχωρούσε άμεσα σε κυβερνητικές αλλαγές. Τα σενάρια ήταν δύο, είτε το απόγευμα της Παρασκευής, είτε τη Δευτέρα πριν την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός εξέπληξε σχεδόν τους πάντες όταν το πρωί της Παρασκευής δήλωσε έτοιμος και ξεκίνησε τη διαδικασία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία των νέων Υπουργών, ήταν καλύτερο να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις παρά να αφεθούν για ημέρες μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα από την Ελβετία.

Τρεις προτεραιότητες: Ακρίβεια, αγρότες και περιφέρεια

Τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη έπιασαν πολλούς απροετοίμαστους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο άνθρωπος ο οποίος καλείται να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» και να τα βάλει με το τέρας της ακρίβειας, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώθηκε για τις προθέσεις Μητσοτάκη στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, λίγα μόνο λεπτά αφότου ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε το γύρο τηλεφωνημάτων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αξιολογήθηκε πως μπορεί με δυναμισμό να τα βάλει με συμφέροντα και ολιγοπώλια και να κάνει τη διαφορά όντας ένα στέλεχος με εκτενή υπουργική εμπειρία και γνώση των πολυδαίδαλων μηχανισμών των Υπουργείων αλλά και της αγοράς. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ στην αγορά αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο την τελευταία διετία.

Επιστροφή και για τον Κώστα Τσιάρα ο οποίος κατά την ορκωμοσία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευτυχής που θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ αγροτών και Κυβέρνησης με υφυπουργό τον Χρήστο Κέλλα. Πρόκειται για στελέχη προερχόμενα από τη Θεσσαλία τονίζει το Μαξίμου, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανασυγκρότηση της περιοχής η οποία σαρώθηκε από τα καιρικά φαινόμενα.

Το πρωί της Παρασκευής ενημερώθηκε και ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρισκόταν εκτός Αττικής και έψαχνε να βρει πτήση για να γυρίσει γρήγορα στην Αθήνα. Αν και γνώριζε εδώ και ημέρες πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται την αξιοποίησή του δεν είχε σαφή εικόνα για ποιο Υπουργείο και μετά την ορκωμοσία μοιράστηκε αυτή την πληροφορία με τους συναδέλφους του. Όπως λένε πολλοί στη ΝΔ ο κ. Παναγιωτόπουλος με την πρότερη θητεία του στο Υπ. Άμυνας προσδίδει άλλα πιο “σκληρά” χαρακτηριστικά στη μεταναστευτική πολιτική, εκφράζει και τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ δεν παραγνωρίζεται το γεγονός πως διετέλεσε και επικεφαλής του εκλογικού αγώνα με την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ανθρώπου της παράταξης, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή τονίζουν Κυβερνητικά στελέχη, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Η πολιτική επιλογή Μυλωνάκη, συμπληρώνει την τεχνοκρατική επιλογή Κουτνατζή σημειώνουν ανώτερα στελέχη του Μαξίμου.

Οι κατευθύνσεις Μητσοτάκη

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί για πρώτη φορά στο νέο σχήμα από το οποίο αναμένεται να ζητήσει σκληρή δουλειά ακόμη και εν μέσω θέρους, μετρήσιμα αποτελέσματα, μηδενική αλαζονεία και ταχύτητα. Οι πολίτες μας ψήφισαν για να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί ως το 2027 αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως η ορκωμοσία τους συμβολίζει την δυναμική επανεκκίνηση της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα ενώ σε ερώτηση του CNN Greece αποκάλυψε πως πρώτο μάλλον θα είναι το Υπουργείο από το οποίο έχει περάσει και ο ίδιος, δηλαδή το Εσωτερικών. Υπογραμμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές αλλά και να προωθήσει αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία ο Κ. Μητσοτάκης

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού – όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. – στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία. Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης