ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις των Σκοπίων, τα ηχηρά μηνύματα Αθήνας και η θέση του ΝΑΤΟ

H πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, με τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι AP Photo/Boris Grdanoski

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιδράσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Αυτή τη φορά ισχυρίστηκε πώς η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια, δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.

Η 70χρονη καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου συνεχίζει να προκαλεί με παρεμβάσεις της. Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής στα Σκόπια και την πρώτη της χειραψία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ανέβηκε στο βήμα δηλώνοντας «να σας υπενθυμίσω ότι τα προσωπικά έγγραφα μου, το διαβατήριο, η ταυτότητα, όλα τα επίσημα έγγραφα της προεδρίας φέρουν το συνταγματικό όνομα. Είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο του Συντάγματος. Είναι αλήθεια ότι κάθε δήλωση πολιτικών προσώπων που κατέχουν κρατικό αξίωμα ερμηνεύεται σαν επίσημη πράξη, αλλά ο καθένας μας έχει, σαν το σύμβολο Γιν-Γιανγκ, δύο πρόσωπα, το επίσημο και ένα άλλο. Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα, επαναλαμβάνω από την εποχή του Σωκράτη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της ελευθερίας και της σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης, να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση είτε του Συντάγματος είτε του διεθνούς δικαίου».

«Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»

Από την πρώτη στιγμή και με αφορμή τα όσα διεμήφθησαν στην ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση».

«Ο συνεχής διάλογος, η αποχή από τη διχαστική ρητορική και τις μονομερείς ενέργειες, καθώς και η εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών είναι ουσιώδους σημασίας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πορείας προς τα εμπρός και τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά την παρέμβασή του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) (13/06).

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως, σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 και μέχρι σήμερα να υποστηρίζει την προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης τονίζοντας ότι «η οικονομική ολοκλήρωση συμβαδίζει με την εφαρμογή αναγκαίων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και ευάλωτες ομάδες, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την ελευθερία του Τύπου».

« Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας των χωρών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα πρέπει να διέπεται από την αναγνώριση της υπεροχής του Διεθνούς Δικαίου μέσω της πλήρους και άνευ όρων εφαρμογής των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός.

Μπαράζ επαφών στα Σκόπια

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μετέβη στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαβαλκανικής στα Σκόπια με την ίδια να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις και σχέσεις συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Υπάρχει βάση για αυτή τη συνεργασία και αυτή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Η αυστηρή τήρηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί τη βάση αυτής της συνεχούς συνεργασίας. Ελπίζω και προσβλέπω στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση», τόνισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας, επισήμανε ότι «η πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και όλοι οι άλλοι αξιωματούχοι δεν είναι απλοί πολίτες, εκπροσωπούν το κράτος και ως εκ τούτου έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρας, η οποία είναι Βόρεια Μακεδονία».

Σημείωσε παράλληλα, ότι «το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία. Αποτελεί μέρος διεθνούς συμφωνίας και είναι το όνομα με το οποίο η χώρα έγινε δεκτή στο ΝΑΤΟ. Με αυτό το όνομα διεξάγονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι το όνομα που χρησιμοποιείται παντού. Και θα επαναλάβω ότι αυτό είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας και είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της χώρας».

Η υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Άφριμ Γκάσι, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ τονίζοντας πώς η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ « ήταν αποτέ-λεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Μήνυμα στην νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε και ο Νίκος Δένδιας από τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε ότι
«για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμίζουμε πάντα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία. Είναι μια Συμμαχία αξιών και αρχών. Και σε αυτό το πλαίσιο, το πιο σημαντικό είναι η τήρηση των Συνθηκών, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στις διακρατικές σχέσεις».

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία έχει πάρει το ΝΑΤΟ, την ώρα που η πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της, όχι Βόρεια Μακεδονία, αλλά Μακεδονία.

«Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα τόνισε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», ανέφερε αξιωματούχος της βορειατλαντικής συμμαχίας όταν άρχισε το γαϊτανάκι των προκλήσεων από τα Σκόπια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης