ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφίγγα» ο Πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό - Οι αμετακίνητοι και τα ονόματα που ακούγονται

«Σφίγγα» ο Πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό - Οι αμετακίνητοι και τα ονόματα που ακούγονται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ

ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Τα «μολύβια» κάποιων Υπουργών έχουν κατέβει εν αναμονή του ανασχηματισμού, την ώρα που κάποιοι άλλοι αγωνιούν δίπλα στο ακουστικό και στις 11:00 το πρωί θα λάβει χώρα ένα «άβολο» Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς οι Υπουργοί θα αναρωτιούνται αν αυτή θα είναι η τελευταία φορά που μπαίνουν στη συγκεκριμένη αίθουσα και αν θα επιστρέψουν στα Υπουργεία τους μόνο και μόνο για να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκια τους στον επόμενο... 

Όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα στέλνει το αυστηρό μήνυμα πως οι αστοχίες θα πρέπει να περιοριστούν και οι ρυθμοί να ανέβουν εκθετικά, προς όφελος των πολιτών.

Η παραφιλολογία και η ονοματολογία δίνει και παίρνει, καθώς σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες Κυβέρνηση και κόμμα “βράζουν” εν αναμονή των ανακοινώσεων…

Όπως όλα δείχνουν σήμερα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο με την παρούσα σύνθεση και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα όχι μέσα στην ημέρα. Αν και όλα μπορούν να ανατραπούν…

Δεν προκύπτει αλλαγή στη δομή του Μεγάρου Μαξίμου

Οι πληροφορίες για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό παραμένουν, ενώ σύμφωνα με πηγές του CNN Greece δεν προκύπτει αλλαγή στη δομή του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τη “γκρίνια” κάποιων Υπουργών και στελεχών που ζητούν ενίσχυση της Κυβέρνησης με ένα στέλεχος παρά τω Πρωθυπουργώ, το οποίο θα μπορούν να καλούν ανα πάσα στιγμή για να τους λύνει κάθε είδους πρόβλημα. Σε περίπτωση που προχωρούσε ένα τέτοιο σενάριο τα ονόματα που ακούγονται περιλαμβάνουν του κυρίους Γ. Μυλωνάκη, Γ. Γεραπετρίτη και Σ. Παπασταύρου.

Οι πιθανότερες αλλαγές και οι «αμετακίνητοι»

Στο κομμάτι των Υπουργικών αλλαγών, οι πληροφορίες λένε πως οι κύριοι Βορίδης, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης συνεχίζουν στα πόστα τους και όλα τα βλέμματα πέφτουν στις αλλαγές που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενέργειας με το σκεπτικό πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι ένας “ανασχηματισμός καθημερινότητας”.

Τα ονόματα που «ακούγονται» στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να αποφασισθεί αλλαγή σε σειρά Υφυπουργών και όλα δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει μεγαλύτερη αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μέσα στην οποία πολλοί εδώ και πέντε χρόνια περιμένουν υπομονετικά να αξιοποιηθούν.

Στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια ακούγονται τα ονόματα των Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μακάριου Λαζαρίδη, Τάσου Χατζηβασιλείου, Κώστα Γκιουλέκα, Κώστα Καραγκούνη, και της Άννας Ευθυμίου μεταξύ άλλων.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο επιστροφής Υπουργών που κάθισαν για λίγο στον…πάγκο όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος για τις επιλογές του Πρωθυπουργού.

«Να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις»

Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, απαντούν επίμονα κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν πως το κρίσιμο είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις, να διορθωθούν λάθη και να αποκατασταθούν αδικίες.

“Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια” λένε από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς μεγάλο στοίχημα τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι το να επιστρέψουν στη ΝΔ οι σχεδόν 1 εκ. ψηφοφόροι που απείχαν.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με τα εξής θέματα:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, -Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ