ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Ελλάδα. Και πάλι...

Προσφυγικό: Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Ελλάδα. Και πάλι...

Προ των πυλών και με ανυπολόγιστες συνέπειες είναι ο κίνδυνος να βρεθεί εκ νέου η Ελλάδα σε νέα κορύφωση της κρίσης αναφορικά με το προσφυγικό. Στη μέση, δηλαδή, της εξαιρετικά ευαίσθητης, πολιτικώς και διπλωματικώς, κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 

 

Εξ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες διακόπτοντας τις ολιγοήμερες διακοπές του, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο και να συντονίσει τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς επί του θέματος.

Και ενώ οι αριθμοί έδειχναν νηνεμία στις αφίξεις προσφύγων κατά τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο, μετά την απόπειρα παραξικοπήματος στην Τουρκία, ο αριθμός φέρεται από τα αρμόδια όργανα καταμέτρησης και παρακολούθησης των εισροών να έχει αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αυτό σημαίνει σταδιακή επιστροφή στους ρυθμούς του ...συναγερμού και για την Αθήνα επιστροφή στους ρυθμούς του ενδοκυβερνητικού αλλά και διπλωματικού πυρετού, στο βαθμό, βεβαίως, που η κατάσταση είναι δυνατόν να επηρεαστεί καταλυτικά από την ελληνική πλευρά.

Κινητοποίηση υπουργών

Ως ε κ τούτου, και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός έχει ήδη κινητοποιήσει τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημ. Βίτσα, ώστε να επεξεργαστούν από κοινού ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα απαντά περισσότερο στην ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων και λιγότερο σε άμεσες επεμβατικές λύσεις καθώς το φαινόμενο έχει αυξητικές τάσεις οι οποίες επί του παρόντος παραμένουν σε ελέγξιμο επίπεδο. Με ένα από τα σημαντικότερα θέματα τη διακοπή της προώθησης των εισερχομένων προς την Ευρώπη και με δεδομένο το στοιχείο ότι αυτήν την περίοδο ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα ελληνικά νησιά αγγίζει τους 10.000.

GettyImages 517642722 1

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη 11 Αυγούστου το αρμόδιο συντονιστικό όργανο, ο συνολικό αριθμός είναι 10.042 άνθρωποι. Στη Μυτιλήνη βρίσκονται 4.129, στη Χίο 2.930, στη Σάμο 1.351, στη Λέρο 623, στην Κω 927, στην Κάλυμνο 23 και στη Μεγίστη 9. Σημειώνεται ότι στα τρία πρώτα νησιά ο αριθμός των φιλοξενουμένων ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες που διαθέτουν οι υπάρχουσες δομές.
Άγκυρα και Βρυξέλλες, λοιπόν, βρίσκονται σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα με το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν προς την ΕΕ.

Ευρώπη, Τουρκία και στη μέση η Ελλάδα

Αυτονόητο είναι ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την ...ελέω λαού επίκληση της θανατικής ποινής από τον Ταγίπ Ερντογάν, κάποιοι τράβηξαν χειρόφρενο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας επαναπροσδιορίζοντας προς το σκληρότερο την ήδη σκληρή στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα 72 προαπαιτούμενα γα την άρση της βίζας. Η σκληρότερη στάση εκφράστηκε από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο πιθανό σενάριο της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στον αντίποδα, ο Ζαν Κλον Γιούνκερ που προσπάθησε να απονευρώσει ευγενικά τη σκληρή στάση της Βιέννης καθώς διεμήνυσε ότι θα ήταν λάθος η διακοπή της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ενώ η ίδια η Τουρκία, σε αντίθεση με την ΕΕ, φαίνεται να οπισθοχωρεί από τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Μαρτίου για το προσφυγικό προσπαθώντας να αποδώσει προκαταβολικά ευθύνες στην ΕΕ. Ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ευθέως ότι αν η Ευρώπη χάσει την Τουρκία θα είναι λάθος της πρώτης. Την δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ταξίδι στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου.


Μέσα σε αυτό το ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον και με την Ελλάδα να ξαναβρίσκεται σε ρυθμούς συναγερμού για τη διαχείριση των προσφυγικών εισροών, ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Τουρκία για τις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τα συγκεκριμένα θέματα, της διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και της βίζας γνωρίζοντας ότι η κατάρτιση ενός Plan B από την πλευρά της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία όσο η Τουρκία –από γεωπολιτικής άποψης αλλά και διπλωματικών χειρισμών – διαθέτει ένα μικρό αλλά σημαντικό αριθμό πλεονεκτημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ