ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας με φόντο τη λύση του Κυπριακού

Ξαφνικός πόλεμος ανακοινώσεων προέκυψε μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Άγκυρας με φόντο τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στις 2 Αυγούστου και με την οποία υποστηρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού είναι η άρση του καθεστώτος εγγυήσεων στην Κύπρο και σημειώνει ότι η συμμετοχή τούρκων αξιωματικών, του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου αποδεικνύει την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εξέδωσε σήμερα απάντηση στη συγκεκριμένη ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά για επιχείρηση εκμετάλλευσης της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία προκειμένου να «περάσει» τις ελληνικές θέσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ

Στην Ανακοίνωσή του, την 20η Ιουλίου 2016, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αναφερθείς στην απόπειρα πραξικοπήματος που διενεργήθηκε στη χώρα μας, ισχυρίστηκε ότι είναι αναγκαία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος η άρση του ισχύοντος συστήματος εγγυήσεων στο νησί και η αποχώρηση από το νησί του τουρκικού Στρατού. Στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα από το Υπουργείο μας, μετά τη φριχτή απόπειρα πραξικοπήματος, διευκρινίστηκε ότι αναμένουμε η Ελλάδα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης.

Βλέπουμε ότι ο Υπουργός Κοτζιάς συνεχίζει αυτή την ατυχή προσέγγιση στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου 2016 στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και αυτή η κατάσταση μας λυπεί.

Με την ευκαιρία αυτή, δράττουμε της ευκαιρίας να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει – δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων.

Αυτή την περίοδο που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση.

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν ελληνική απάντηση καθώς με νέα ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και κατηγορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για προσωπικές επιθέσεις «που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής.

Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης