ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα της κάλπης στην κυβέρνηση - Νικητές από την τέταρτη θέση και μετά

Ηχηρό μήνυμα της κάλπης στην κυβέρνηση - Νικητές από την τέταρτη θέση και μετά

Μπορεί η ΝΔ να κέρδισε άλλη μία εκλογική μάχη, αλλά είναι η πρώτη που δημιουργεί προβληματισμό τον κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, η ΝΔ δεν πέτυχε τον στόχο της, που ήταν να κρατήσει κατ' ελάχιστον το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Οι δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός μεν να δείξει ότι ακολουθεί το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, αφετέρου να κάνει αποδοτικότερο το κυβερνητικό έργο, κυρίως ως προς την καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό που φαίνεται ότι παραμένει αμετάβλητο στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως το ισχυρό χαρτί της παράταξης θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η αίσθηση θα γίνει προσπάθεια να ενταθεί στο εκλογικό σώμα, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μην αφήσει χαραμάδες ώστε να μπει η ΝΔ σε φάση εσωστρέφειας. Άλλωστε παρά το μη επιθυμητό αποτέλεσμα στο πολιτικό σκηνικό ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτικός χώρος που να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη.

Αδύναμη κυριαρχία στην κεντροαριστερά

Στην μάχη της δεύτερης θέσης επί της ουσίας δεν υπήρξε νικητής, καθώς οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να περιορίζεται στην τρίτη. Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης να δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για μείωση της ψαλίδας από τη ΝΔ, αλλά αυτό έγινε εφικτό λόγω της πτώσης του ποσοστού της ΝΔ και όχι λόγω της ανόδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι υπάρχει προβληματισμός αφού ο στόχος ήταν να βρεθεί το κόμμα στη δεύτερη θέση και να κυριαρχήσει στο χώρο της κεντροαριστεράς, τα εκλογικά αποτελέσματα όμως έδειξαν ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα γι αυτό τον στόχο. Ήδη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπήρξαν δηλώσεις στελεχών που έθεταν ευθέως θέμα ηγεσίας.

Ουσιαστικά κέρδη από την εκλογική μάχη μπορούν να ισχυριστούν βάσιμα ότι έχουν τα κόμματα που βρίσκονται από τη τέταρτη θέση και μετά. Το ΚΚΕ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο χώρο της Αριστεράς, κάτι που τονίζεται ακόμα περισσότερο από την αποτυχία τόσο της Νέας Αριστεράς, όσο του ΜέΡΑ25 να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Βελόπουλος ο νικητής της εκ δεξιών αντιπολίτευσης

Καθαρή νίκη θεωρεί βάσιμα το εκλογικό αποτέλεσμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος που είδε τα ποσοστά του κόμματός του να εκτοξεύονται κοντά σε διψήφιο ποσοστό, το οποίο ουσιαστικά προήλθε από τις απώλειες της ΝΔ, καθιστώντας τον ως τον κύριο εκφραστή της εκ δεξιών αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Λίγο- πολύ αναμενόμενη ήταν η εκλογή ευρωβουλευτών από την Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που οι ηγεσίες τους για να επιβεβαιώσουν ότι η πολιτική τους παρουσία έχει διάρκεια μετά την επιτυχία τους στις βουλευτιές εκλογές.

Η μεγαλύτερη έκπληξη των ευρωεκλογών ήταν η εκλογή ευρωβουλευτή από τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που κατάφερε να ξεπεράσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και να δηλώσει πολιτική παρουσία, χτίζοντας την πολιτική της ατζέντα κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Το πολιτικό σκηνικό δεν αναδιαμορφώνεται από το αποτέλεσμα των ευρωκλογών θέτει όμως τους κομματικούς μηχανισμούς σε εγρήγορση ώστε να ακούσουν τις αγωνίες και τις επιθυμίες των πολιτών, που δοκιμάζονται από

ΔΗΜΟΦΙΛΗ