ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τα πέντε μη μόνιμα μέλη - Η ευκαιρία για την Ελλάδα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Eurokinissi

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς στις 6:00 το απόγευμα γίνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε νέων μη Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την για την περίοδο 2025-26 με την Ελλάδα. 

Η διεκδίκηση από την Ελλάδα μιας από τις πέντε μη μόνιμες θέσεις, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική καθώς έρχεται σε μια από τις πλέον δύσκολες μεταπολεμικά συγκυρίες, δίνοντας με την εκλογή της στην ελληνική διπλωματία την ευκαιρία να αναλάβει διεθνή ρόλο αλλά και να αναδείξει ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για την Αθήνα.

Η Ελλάδα ήταν μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη διετία 1952-1953 και τη διετία 2005-2006.

Το απόγευμα της Τετάρτης (5/6) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας συζήτησαν εκτενώς και σε βάθος μείζονα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το τρέχον διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης συζητήθηκαν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ιδίως η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό όπου συμμετείχε η ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

Νωρίτερα, η ειδική απεσταλμένη είχε ενημερώσει διεξοδικά τον ΓΓ για την πρόοδο των επαφών της στη Μεγαλόνησο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο τραπέζι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμη τρεις μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΗΕ ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η αποστολή της κυρίας Ολγκίν.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο. Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το Κυπριακό αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο. Την προεδρία του Σ.Α τον Ιούλιο θα ασκήσει η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης