ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «προσέγγιση» του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών μετά το τουρκικό «άδειασμα»

Νέα «προσέγγιση» του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών μετά το τουρκικό «άδειασμα»

Τουρίστρια φωτογραφίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Associated Press

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet» και τις δηλώσεις Τουρκάλας εκπροσώπου στην UNESCO ότι η Άγκυρα δεν γνωρίζει την ύπαρξη οθωμανικού «φιρμανιού» που να νομιμοποιεί την κατοχή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Οι Λονδρέζοι τοποθετήθηκαν στο φλέγον ζήτημα, αναγνωρίζοντας την έντονη επιθυμία της Ελλάδας για επιστροφή τους εκεί όπου ανήκουν. 

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε πως αναγνωρίζει την «έντονη επιθυμία της Ελλάδας», -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα και πως ασπάζεται την πρόθεση του προέδρου Τζορτζ Όσμπορν για μία «Σύμπραξη του Παρθενώνα».

Χρησιμοποιώντας διπλωματικές διατυπώσεις, από το Βρετανικό Μουσείο αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας του ζητήματος που προέκυψε μετά τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχε φιρμάνι για την απόσπαση και μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

«Φροντίζουμε τα Γλυπτά για πάνω από δύο αιώνες»

«Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε» απαντούν από το Βρετανικό Μουσείο.

Δηλαδή, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την πραγματικότητα ότι τα Γλυπτά βρίσκονται εδώ και σχεδόν 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο, δεν σχολιάζουν αν η μεταφορά τους ήταν αποτέλεσμα κλοπής και με έμμεσο, αλλά προφανή τρόπο, εισηγούνται κάποιου είδους «ρεαλιστικές λύσεις» τις οποίες όμως δεν διασαφηνίζουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση. Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια «εταιρική σχέση Παρθενώνα» – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Μενδώνη: «Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό»

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τη Ρόδο, αναφερόμενη στη σχετική δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας.

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της Unesco, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ η υπουργός Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Περβόλας, κήποι του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

«Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα», συνέχισε η υπουργός για να καταλήξει:

«Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου ήταν η συζήτηση η οποία έγινε, γύρω από το περίφημο -μέσα σε εισαγωγικά- «φιρμάνι» του Έλγιν. Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο».

«Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

UNESCO: Η απρόσμενη τουρκική στήριξη

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα συζητήθηκε στην πρόσφατη 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), τo θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Για λογαριασμό της Τουρκίας, η Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία κατέχει θέση προϊσταμένης του Τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, αναφέρθηκε στο οθωμανικό φιρμάνι, το οποίο επικαλείται η Βρετανία για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν ως κομμάτι της ιστορίας της απομάκρυνσης των Γλυπτών.

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (...) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» είπε η εκπρόσωπος της Τουρκίας, προχωρώντας στην αποδόμηση ενός από τα κεντρικά επιχειρήματα των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Δείτε τι δήλωσε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στο 4:33:25:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ