ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Τουρκικές προκλήσεις με αναφορές σε «τουρκική μειονότητα της Δυτ.Θράκης»

Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου Χ/Çiğdem Asafoğlu

Το μονοπάτι των προκλήσεων περί «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» που έχει χαράξει η Άγκυρα, ακολουθεί η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), Τσιγδέμ Ασάφογλου, ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς όχι μόνο κάνει λόγο για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης» αλλά χαρακτηρίζει μια υποψήφια ως «εκπρόσωπο της μακεδονικής μειονότητας στην Έδεσσα».

«Στην Ευρώπη επικρατεί αγωνία για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου. Στην περιοχή της ''Δυτικής Θράκης'' στην Ελλάδα επικρατεί ένας ξεχωριστός ενθουσιασμός», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT HABER, το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις της προέδρου του φιλοτουρκικού κόμματος.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου δήλωσε προκλητικά «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα. Και ειδικά το να είσαι τουρκική μειονότητα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Διότι αρνούνται την ταυτότητά μας, δεν μας υπολογίζουν, συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουμε», υποστηρίζοντας πώς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ''Τούρκων της Δυτικής Θράκης'', διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα στην Θράκη.

Η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) τόνισε πως κατεβαίνουν στην μάχη των ευρωεκλογών προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι είναι «Τούρκοι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης» και ότι «η Ελλάδα αρνείται την ταυτότητά τους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι 25 από τους 42 υποψήφιους βουλευτές του κόμματος είναι γυναίκες προσθέτοντας: «θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι τα υπόλοιπα ελληνικά πολιτικά κόμματα δυσκολεύτηκαν να καλύψουν τις θέσεις υποψηφίων με γυναίκες. Ενώ σε εμάς η πλειοψηφία είναι γυναίκες υποψήφιες».

Επίσης, έκανε λόγο και για «μακεδονική μειονότητα» δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ευγενία Νατσουρλίδου εκπροσωπεί τη ''μακεδονική μειονότητα'' στην περιοχή της Έδεσσας» και εξέφρασε την ικανοποίηση που «μια γυναίκα πολιτικός θα κάνει τη φωνή της “μακεδονικής μειονότητας” να ακουστεί».

«Μουσουλμανική η μειονότητα στη Θράκη»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τετ-α-τετ τους την Άγκυρα, επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα, αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, δεν πρόσθεσε κάτι άλλο, ενώ χειροκρότησε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια, φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν.

Τα σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος

Σε ένα από τα προεκλογικά σποτάκια του φιλοτουρκικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας εμφανίζεται το σύνθημα «άρνηση, ανυπαρξία, σιωπή, δεν σιωπούμε, υπάρχουμε. Είμαστε εδώ».

Σε ένα άλλο προβάλει μία γροθιά με το μήνυμα «για μία Ελλάδα που δεν καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία Ελλάδα που οι μειονότητες εκφράζονται ελεύθερα και άφοβα. Για μία Ελλάδα για όλους».

Προκλήσεις και από τα τουρκικά ΜΜΕ

Στον χορό των προκλήσεων και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας (TRT) φιλοξενεί δηλώσεις από υποψήφιους στην κούρσα των ευρωεκλογών με τον τίτλο: «έχουν στόχο να ακουστεί η φωνή των Τούρκων γυναικών της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη».

Η Ελίφ Μολλά Ισμαήλ Μεμέτ, η οποία είναι η νεότερη υποψήφια βουλευτής του ΕΚ από το ΚΙΕΦ, υπογράμμισε ότι ξεκίνησε αυτή την πορεία για να δείξει τη δυναμική παρουσία των γυναικών και των νέων στην «Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης» με το ρεπορτάζ να υπογραμμίζει «περίπου 150.000 Τούρκοι, την εθνική ταυτότητα των οποίων η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια, ζουν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η Αθήνα αντί να τους αποκαλεί Τούρκους, προτίμησε να τους αποκαλεί μουσουλμανική μειονότητα, βασιζόμενη στη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία», δήλωσε στο TRT World η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασαφόγλου εμμένοντας στη θέση της.

Ποια είναι η πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου είναι 37 ετών έχει καταγωγή από την Ξάνθη. Γεννήθηκε το 1987 στο χωριό «Χρύσα» της Ξάνθης και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ο σύζυγός της επίσης ασχολείται με τα κοινά.

Είναι η μικρότερη σε ηλικία πρόεδρος κόμματος μουσουλμανικής μειονότητας, αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρώην προέδρου, Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Έγινε μέλος του ΚΙΕΦ το 2016, όπου τότε πρόεδρος ήταν ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.
Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η επικεφαλής του ΚΙΕΦ, είχε προκαλέσει ξανά υποστηρίζοντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι «κάθε ψήφος που έλαβε το κόμμα της στις δημοσκοπήσεις θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της ”τουρκικής” μειονότητας».

Οπως ανέφερε τότε η Τσιγδέμ Ασάφογλου ,«οι ψήφοι για το ΚΙΕΦ θα είναι απόδειξη της ‘’τουρκικής ταυτότητας’’ στη Δυτική Θράκη».

Το ΚΙΕΦ είχε έρθει πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές του 2019, αφού είχε καταφέρει να αποσπάσει 25,24% στην Ξάνθη, με δεύτερο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία στο 24,44%, και 38% στη Ροδόπη, με δεύτερο κόμμα πάλι τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 19,69%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης