ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Λάρισα: Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι - Είμαστε έτοιμοι

Μητσοτάκης από Λάρισα: Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι - Είμαστε έτοιμοι

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Λάρισα για τη δημιουργία του επιχειρησιακού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας

ΕΡΤ

Την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές το ερχόμενο καλοκαίρι, που αναμένεται να είναι δύσκολο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει δύο δισ. ευρώ για τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας, ενώ επισήμανε ότι γίνεται πλέον ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», ενώ εκτίμήσει ότι «μας περιμένει δύσκολο καλοκαίρι, αλλά έχουμε κάνει μια καλή προετοιμασία» και πρόσθεσε: «Θα είμαστε πιο έτοιμοι, δεν λέω έτοιμοι γιατί αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία». Ευχήθηκε δε «να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο αυτό το επιχειρησιακό κέντρο».

Όπως ανέφερε «γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».

Υπογράμμισε ότι «υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός έκανε μνεία μιας ομιλίας του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 2002 όταν ανέφερε ότι η Θεσσαλία κινδυνεύει και τόνισε ότι «τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αλλά μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Στον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε το σύστημα λειτουργίας του κέντρου μέσα από οθόνες και πίνακες. Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόγνωση του καιρού, ακριβή παρουσίαση των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων, προστασία κατά την αντιπυρρική περίοδο και άλλα.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη μέσω βίντεο του προγράμματος πυροπροστασίας μέσω σκαφών των Αερολεσχών της Θεσσαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ