ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με συγκρούσεις μέσω.. excel

Ευρωεκλογές 2024: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με συγκρούσεις μέσω.. excel
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Στέφανο Κασσελάκη σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Υψηλοί τόνοι, βαριές κατηγορίες για την περιουσιακή κατάσταση των προέδρων των κομμάτων και αντιπαράθεση που αρχίζει να θυμίζει μέρες του ’15 συνθέτουν το σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης, μόλις πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες το πόθεν έσχες του 2023 σε προεκλογική ομιλία, κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί μια ιδιαίτερη «καινοτομία», θεωρώντας ότι αυτή η κίνηση δίνει απάντηση στις κυβερνητικές βολές των προηγούμενων ημερών. Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκης να παρουσιάσει μέχρι τις εκλογές το δικό του πόθεν έσχες για το 2023, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για τα εισοδήματά του και τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι αυτή η «αντεπίθεση» εκθέτει την κυβέρνηση και την φέρνει σε θέση αμυνόμενου, κάτι που θεωρούν ότι θα δώσει αποτελέσματα και στην κάλπη.

Η κυβέρνηση φυσικά δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες Κασσελάκη. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πόθεν έσχες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση και ήδη είχε αποφασιστεί ποια θα είναι η απάντηση.

Το πρώτο χτύπημα του Μαξίμου θα έχει να κάνει με το ότι αυτό που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη δεν θυμίζει σε τίποτα δήλωση πόθεν έσχες. Όλοι όσοι καλούνται να καταθέσουν μία κανονική φόρμα πόθεν έσχες θα εξηγήσει το Μαξίμου, γνωρίζουν πως αποτελείται από σχεδόν 11 ολόκληρες σελίδες και περιλαμβάνει εξαντλητικές εξηγήσεις για έσοδα από κάθε πηγή κατά το προηγούμενο έτος, ακίνητα καθώς και εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες: αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, καταθέσεις σε Τράπεζες, Ταμιευτήρια και άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα και συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση.

Η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όμως, στη γιγαντοοθόνη στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεν περιλαμβάνει συμβόλαια ακινήτων, βεβαιώσεις και παραστατικά, βεβαιώσεις για μίσθωση θυρίδων κ.α. και όπως αναμένεται να τονίσει σήμερα η Κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να παρουσιάσει τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει.

Αποκάλυψε δε, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίστηκε να δηλώνει πως θα τα… καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS».

Η κυβέρνηση παράλληλα με την αντεπίθεση στις αιτιάσεις Κασσελάκη θα συνεχίσει στην τακτική της «θετικής ατζέντας». Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη στη Λάρισα όπου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη για τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias. Στόχος της κυβέρνησης να παρουσιάζεται με σαφήνεια το έργο της κυβέρνησης, που θα αναδεικνύει την παράταξη της ΝΔ τη μόνη αξιόπιστη για την επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ