ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα μετεκλογικά σενάρια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στους ψηλούς ορόφους της Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες.

Γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πετύχει ένα ποσοστό άνω του 20%, δεν θα αποφευχθούν την επόμενη ημέρα οι εσωκομματικές εντάσεις ενόψει του καταστατικού συνεδρίου του φθινοπώρου.

Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές, ανάμεσά τους και την ουσιαστική κατάργηση του παρεμβατικού ρόλου των οργάνων, η εν πολλοίς σιωπηλή από το συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου εσωκομματική αντιπολίτευση «αναπόφευκτα» θα μιλήσει.

Αυτό που κρίνεται ως ποσοστό ασφαλείας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 17% και πάνω, ένα υψηλότερο δηλαδή ποσοστό από αυτό των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Πολλοί στην αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, το θεωρούν απολύτως εφικτό ως μίνιμουμ ανάκαμψης μετά την πολύ δύσκολη χρονιά που ακολούθησε την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κι εκείνος δύσκολα θα παραμείνει σιωπηλός για τα εσωκομματικά και μετεκλογικώς.

Το ποσοστό που θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας»

Οτιδήποτε, ωστόσο, κάτω από το 17%, ιδίως αν η διαφορά από τη ΝΔ είναι μεγάλη κι από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μικρή, θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» που σκοπίμως παρέμενε κλειστό τους τελευταίους τρεις μήνες από όσους στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μην πίνουν νερό στο όνομα του κ. Κασσελάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακούγονται όλο κι εντονότερα σενάρια περί επανίδρυσης του προοδευτικού χώρου από απογοητευμένα στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη από τον Νίκο Ανδρουλάκη και της Πατησίων, ιδίως αν η Νέα Αριστερά δεν εισέλθει στην Ευρωβουλή.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μιλούν ανοιχτά για «πέμπτη φάλαγγα» στελεχών, που ναι μεν δεν έφυγαν από το κόμμα κατά τις δύο διασπάσεις, αλλά στην ουσία απέχουν από τη μάχη των ευρωεκλογών προσδοκώντας στην αποκαθήλωση Κασσελάκη.

Ως προς την πολιτική διελκυστίνδα για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει άμεσα δυο πράγματα: πρώτον, να καταθέσει το πόθεν έσχες του για το 2023. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να διαπιστώσουν αν συνεχίζει και τα δυο τελευταία χρόνια να αβγατίζει την περιουσία του. Δεύτερον, περιμένουμε ακόμα μια απάντηση για το ποιος και πώς πληρώνει τον Σταν Γκρίνμπεργκ και την πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ. Τα τιμολόγια θα βοηθούσαν για να μάθουμε τι συμβαίνει. Υπάρχουν άραγε; Θα τα δώσουν στη δημοσιότητα;», αναρωτιούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνουν πως «το πολυπληθές τζάκι Μητσοτάκη έχει πλουτίσει από τη διαχρονική του σχέση με το Δημόσιο, χωρίς να έχει λογοδοτήσει ποτέ. Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο, δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Περαιτέρω, κατά τις ίδιες πηγές, είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης, μέχρι να αναλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατείχε ποτέ οποιαδήποτε αιρετή θέση ή οποιοδήποτε αξίωμα, είτε στην Ελλάδα είτε στις ΗΠΑ, δεν μετείχε σε κρατικούς διαγωνισμούς είτε ο ίδιος είτε οι εταιρείες του, δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια κι εν γένει ουδεμία απολύτως σχέση είχε με το δημόσιο χρήμα.

Εκνευρισμός στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς

Ούτε στη Νέα Αριστερά, πάντως, περισσεύουν τα χαμόγελα αφού οι 11 της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας δεν είναι όλοι αγαπημένοι μεταξύ τους κι ο ζυγός αριθμός των μελών της δοτής Κεντρικής της Επιτροπής που δίνει αποφασιστικό ρόλο στον πρόεδρο, Αλέξη Χαρίτση, αποτελεί πηγή εκνευρισμού για την πλευρά της πρώην Ομπρέλας (Τσακαλώτος και σία).

Στο μεταξύ, στο Ηράκλειο- πλατεία Αγίου Τίτου- μιλά σήμερα Τρίτη, στις 19.30, ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος αύριο θα περιοδεύσει σε Χαλκίδα και Λαμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης