ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκώφ: «Nέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων»

Μοσκώφ: «Nέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων»

O Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα επιχειρεί να απλώσει η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με γνώμονα τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών και την κοινωνική τους ένταξη

Οπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ηρακλής Μοσκώφ «σύντομα θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα εντός της Γραμματείας, ενώ επεξεργαζόμαστε ήδη ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων».

Στόχος μας στη Γενική Γραμματεία είναι πέρα από την υποστήριξη που προσφέρουμε στους ίδιους τους πρόσφυγες, να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ως προς το θέμα της ένταξης, τονίζει ο κ. Μοσκώφ.

HRAKLHS MOSKOF

<p>O Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ</p>

ΑΠΕ

Στην ερώτηση «πότε θεωρούνται ευάλωτοι οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες και τι είδους υποστήριξη και προστασία τους προσφέρει η Γενική Γραμματεία» ο κ . Μοσκώφ απαντα: «Η Γενική Γραμματεία έχει ως αντικείμενο ενήλικους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κάποια ευαλωτότητα, δηλαδή ανήλικοι ασυνόδευτοι ή μη, άμεσοι συγγενείς θυμάτων σε ναυάγια, τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, τα άτομα με σοβαρές ασθένειες, τα άτομα με νοητική και ψυχική αναπηρία και τα άτομα που έχουν υποστεί βασανιστήρια, βιασμό ή άλλες σοβαρές μορφές ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας, όπως τα θύματα ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων.

Η κατηγοριοποίηση όμως αυτή δεν είναι αυστηρή, ακριβώς επειδή η ευαλωτότητα είναι ένα δυναμικό φαινόμενο με πληθώρα εκφάνσεων, δεν μπαίνει σε κουτάκια, κρίνεται κατά περίπτωση και επαναξιολογείται.

Ως Γενική Γραμματεία σχεδιάζουμε πολιτικές, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική διαχείριση της ευαλωτότητας ως προς το στόχο της διαμόρφωσης μιας βιώσιμης ενταξιακής προοπτικής.

Ένας πολύτιμος σύμμαχός μας σε αυτές τις προσπάθειες είναι οι μέντορες μας, πρώην ασυνόδευτοι, οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως πρότυπα (role models), για άλλους ασυνόδευτους, παρέχοντας τους εξατομικευμένη υποστήριξη και ενδυνάμωση με στόχο και τη δική τους επιτυχημένη ενταξιακή πορεία.

Πέρα όμως, από την υποστήριξη που προσφέρουμε στους ίδιους τους πρόσφυγες, στόχος μας στη Γενική Γραμματεία είναι να μπορέσουμε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ως προς το θέμα της ένταξης, ένα θέμα που μας αφορά συλλογικά, και πλέον αγγίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής συνύπαρξης – την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, το δημογραφικό, την αγορά εργασίας. Στον πυρήνα κάθε δράσης που σχεδιάζουμε βρίσκεται η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του στιγματισμού για κάθε ευάλωτο άνθρωπο προσφυγικού προφίλ που ζει στη χώρα.

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για τους επόμενους στόχους της Γ.Γ.

«Αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για τους στόχους μας – διαχρονικούς και νέους- δηλαδή την πραγματική ένταξη των προσφύγων μας και την προστασία τους από την εργασιακή εκμετάλλευση- είναι οι προσπάθειες και βεβαίως, ο συντονισμός των οριζόντιων συνεργασιών που απαιτούνται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Σύντομα θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα εντός της Γραμματείας, ενώ επεξεργαζόμαστε ήδη ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων, μέσα πάντα από συνέργειες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, στοχεύοντας στην ένταξη, μέσω της εκπαίδευσης, σχολικής και επαγγελματικής» απαντά ο κ. Μοσκώφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ