ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα στοιχεία για τη διαρροή email αποδήμων - Τι λέει στο CNN Greece το περιβάλλον Θεοδωρόπουλου

Νέα στοιχεία για τη διαρροή email αποδήμων - Τι λέει στο CNN Greece το περιβάλλον Θεοδωρόπουλου
AP Photo/Wilfredo Lee

Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και πέντε μήνες μετά τη διαρροή στοιχείων περίπου 25.000 αποδήμων κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιός εντός του Υπουργείου Εσωτερικών εξήγαγε παράνομα τα προσωπικά δεδομένα. Το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αποκαλύπτει το κρίσιμο ραντεβού Ασημακοπούλου - Θεοδωρόπουλου για τα στοιχεία των αποδήμων, με το περιβάλλον του κ.Θεοδωρόπουλου, ο οποίος ακόμη δεν αποκαλύπτει από που πήρε τα στοιχεία, να δηλώνει στο CNN Greece πως θα αποδειχθεί ότι «είναι 100% καθαρός».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα υπευθύνων εντός του Υπουργείου, συστήνοντας πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων.

«Έχουμε εντοπίσει τη διαδρομή εσωτερικά, πως βγήκαν τα δεδομένα» δηλώνει πηγή του Υπουργείου στο CNN Greece. Το πόρισμα αυτό παρέδωσαν στις 26 Απριλίου η κα Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται και από το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η ιστορία των περιβόητων emails δεν έχει καμία σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες αυτές καθαυτές υπογραμμίζουν πηγές του Υπουργείου.

Το ραντεβού Ασημακοπούλου-Θεοδωρόπουλου

Το αρχείο με τα στοιχεία 25.462 αποδήμων που διέρρευσε δημιουργήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 για εσωτερική χρήση στο Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό που αφορά την εκλογική διαδικασία.

Στις 23 Ιουνίου όμως, το αρχείο διαβιβάστηκε, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στον τότε Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλο, από αποστολέα του οποίου δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα η ταυτότητα και η ιδιότητα, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να το χρησιμοποιήσει για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στις 20 Ιανουαρίου όπως καταθέτει σε ακρόαση ενώπιον της αρχής η ίδια η κα Ασημακοπούλου συνάντησε στην Αθήνα τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αποδήμων προκειμένου να συζητήσουν για την καμπάνια της ενόψει των Ευρωεκλογών. Η κυρία Ασημακοπουλου γνώριζε όπως δήλωσε τον κ. Θεοδωρόπουλο από το 2018 και είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Θεοδωρόπουλος της διαβίβασε το αρχείο excel μέσω WhatsApp όπως αναφέρει το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Η κα Ασημακοπούλου σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων δηλώνει πως είχε προηγουμένως απευθυνθεί στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΝΔ αλλά δεν πήρε τα στοιχεία που ήθελε και όπως είπε “θεώρησε πιο απλό να επικοινωνήσει απευθείας με τον κ.Θεοδωρόπουλο”. Ο σκοπός της, όπως λέει συμφωνα με την Αρχή ο πρώην ΓΓ Αποδήμων, ήταν να εξετάσει από άποψη στρατηγικής ποιες χώρες θα επισκεπτόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας αλλά και να βοηθήσει τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγραφούν στην επιστολική ψήφο.

Οι ισχυρισμοί του Ν. Θεοδωρόπουλου

Την 1η Απριλίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί τον κ.Θεοδωρόπουλου να πει ποια είναι η πηγή από την οποία περιήλθε στην κατοχή του Γραμματέα Αποδήμων το προαναφερόμενο αρχείο excel που περιέχει προσωπικά δεδομένα Αποδήμων, με ποιον τρόπο και σε ποια χρονική στιγμή.

Στις 5 Απριλιου, απαντά στην Αρχή ότι τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τους κατείχε νομίμως και νομίμως είχαν περιέλθει στην κατοχή του μέσω WhatsApp, κατά την προεκλογική περίοδο του Ιουνίου του 2023, καθώς ήταν ορισμένος εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή. Αργότερα όμως η Αρχή, μετά από επιτόπια έρευνα και έρευνα σε πρακτικά της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής διαπιστώνει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι ο ο εκλογικός κατάλογος των εκλογέων εξωτερικού δεν διακινήθηκε στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, η τελευταία συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 30-05-2023.

Ταυτόχρονα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ερευνά το email του παραιτηθέντος Γραμματέα Αποδήμων (diaspora@nd.gr και ονομαστικό@nd.gr), μέσα από τον e-mail server της ΝΔ αλλά προκύπτει ότι οι λογαριασμοί αυτοί δεν χρησιμοποιούνταν συχνά και δεν βρίσκει κάτι.

Η ακρόαση Θεοδωρόπουλου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Στην αρχική του ακρόαση ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων ο Ν. Θεοδωρόπουλους, πρώην ΓΓ Αποδήμων ΝΔ, διευκρίνισε ότι δεν είχε λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών τους καταλόγους αλλά τους είχε ζητήσει και λάβει στις 23/6/2023, από «αρμόδιο κομματικό στέλεχος της ΝΔ για τους εκλογικούς καταλόγους», το οποίο δεν κατονόμασε αλλά επιφυλάχθηκε να κατονομάσει με το υπόμνημά του, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για «στέλεχος του Διαγραμματειακού, το οποίο είχε απόλυτη αρμοδιότητα να έχει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους που τηρούσε το κόμμα».

Μπορεί όμως ο κ.Θεοδωρόπουλος ενώπιον της αρχής να είπε ότι θα κατονομάσει την πηγή του στο υπόμνημά του, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως φαίνεται από το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του, στις 13 Απριλίου ο κ.Θεοδωρόπουλος προσκόμισε ένα μήνυμα μέσω του οποίου έλαβε το σχετικό excel, από κάποιον αριθμό ελληνικού κινητού τηλεφώνου, του οποίου έχει αποκρύψει 5 ψηφία από τα 6 τελευταία, ενώ εμφανή είναι το προτελευταίο και μικρά τμήματα κάποιων άλλων ψηφίων.

Ο κ.Θεοδωρόπουλος ισχυρίζεται σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι το εμφανές προτελευταίο ψηφίο δεν αντιστοιχεί, εξ όσων γνωρίζει, σε συνεργάτες του τέως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στους οποίους διακινήθηκαν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από την Διεύθυνση Εκλογών, σύμφωνα με το από 26/4/2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών. Εμμένει με άλλα λόγια πως τα στοιχεία τα πήρε από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ.Θεοδωρόπουλος είναι 100% καθαρός»

Το CNN Greece επικοινώνησε με το περιβάλλον του κ. Θεοδωρόπουλου το οποίο τονίζει πως «ο Νίκος Θεοδωρόπουλος δεν είναι 99% καθαρός, είναι 100% καθαρός και θα αποδειχθεί σύντομα».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πόρισμα, ως προς τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανέβαλε την έκδοση απόφασης, δεδομένου ότι ο τελευταίος μετά την ακρόαση και την υποβολή υπομνημάτων, προσκόμισε ένορκη βεβαίωσή του ως προς τον τρόπο περιέλευσης σε αυτόν των εκλογικών καταλόγων, ως νεότερο κρίσιμο στοιχείο, από το περιεχόμενο του οποίου προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των εκεί προβαλλόμενων ισχυρισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ