ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψηφίζουμε στην Ελλάδα - «Πρεμιέρα» για την επιστολική ψήφο

Ευρωεκλογές 2024: Πως ψηφίζουμε στην Ελλάδα - «Πρεμιέρα» για την επιστολική ψήφο

<p>Στιγμιότυπο από τις αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές του 2019. (φωτογραφία αρχείου)</p>

Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν τους 21 βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2029.

Η εκλογή του Κοινοβουλίου είναι, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του θεσμικού οργάνου, «οι μεγαλύτερες διακρατικές εκλογές στον κόσμο».

Παρότι υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες, η κάθε χώρα από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγει τις εκλογές με διαφορετικούς τρόπους.

Στην Ελλάδα, η μέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών έχει οριστεί η Κυριακή 9 Ιουνίου, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι:

  • Γίνονται 17το έτος των εκλογών, άρα όσοι έχουν γεννηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2007 και όσοι είναι
  • είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες χώρας της ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα

Φέτος, για πρώτη φορά, οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επιστολικά.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή Είσπραξης Ταχυδρομικών Ψήφων εντός της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 8 Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης, με τους υποψηφίους που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς να εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο 3%.

Σημειώνεται ότι η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τα πολιτικά κόμματα να προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

https://www.instagram.com/reel/C7qsJeCMbqi/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ