Χρυσουλάκης: Iστορική, διαχρονική, αμφίδρομη και ζωοποιός η σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ήταν ο κύριος ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με κεντρικό θέμα «Προστασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σε μια εμπλέου συγκίνησης τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, σήμερα το πρωί, στη Στοά του Αττάλου.
Στην τελετή συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Δημήτριος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Βελγίου κ. Αθηναγόρας, Γουινέας κ. Γεώργιος, Λαοδικείας και Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα κ. Θεοδώρητος. Παρέστησαν 292 μέλη των Ταγμάτων Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιφανείς προσωπικότητες της Ορθοδοξίας από όλον τον κόσμο, μεταξύ άλλων, οι συμπροεδρεύοντες του Συνεδρίου, Άρχων Μέγας Ακτουάριος, Δρ Αντώνιος Λυμπεράκης και Άρχων Έξαρχος, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, καθώς και ο Αρχων Νοτάριος, κ. Τζων Κατσιματίδης. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσίβικος και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από τους Εντιμολογιώτατους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την ενθάρρυνση, καθοδήγηση και υποστήριξη της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Στη συγκλονιστική ομιλία του, μια ομιλία πολιτικού και θρησκευτικού ανδρός ταυτόχρονα, η οποία άγγιξε τις καρδιές και επευφημήθηκε από όλους τους παριστάμενους, ο κ. Χρυσουλάκης προσέγγισε θεσμικά, με συνθετικό τρόπο τα ζητήματα της Θρησκευτικής Διπλωματίας και του διαθρησκειακού διαλόγου ως βασικών στοιχείων των κύριων θεματικών του Συνεδρίου, της Πίστης και της Θρησκευτικής Ελευθερίας. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ιδιαίτερα το θεμελιώδη ρόλο της Ελλληνορθόδοξης Εκκλησίας και της Διασποράς από κοινού και συμπληρωματικά στο έργο της Πολιτείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας, που συνιστούν βασικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τετραετίας 2024-2027, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κώτσηρα. Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι αναδεικνύεται έτσι η ιστορική και διαχρονική, αμφίδρομη και ζωοποιός σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πολιτική και τις δράσεις μας.
Μεταξύ των ζητημάτων Θρησκευτικής Διπλωματίας στα οποία αναφέρθηκε, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο, ο οποίος προωθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Θρησκευτικών Κοινοτήτων, ενισχύει την κατανόηση μεταξύ των Θρησκειών και κατέχει σημαντική θέση στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων.
«Η επί αιώνες συμβίωσή μας με πληθυσμούς από διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, μάς έχει καταστήσει ως χώρα πρωτοπόρους στον τομέα της Θρησκευτικής Διπλωματίας», σημείωσε. «Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου. Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα. Με τα ευγενή όπλα της Δημόσιας και της Θρησκευτικής Διπλωματίας, πιστή στις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της ισότητας και ισονομίας, με το ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο στη φαρέτρα της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση στη σύγχρονη εποχή με τις πολλαπλές κρίσεις αλλά και τις πολλαπλάσιες ευκαιρίες», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας.