ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Σολτς και Μακρόν προωθούν την ευρωπαϊκή αεράμυνα - Στο «τραπέζι» η πρόταση Μητσοτάκη

Bloomberg: Σολτς και Μακρόν προωθούν την ευρωπαϊκή αεράμυνα - Στο «τραπέζι» η πρόταση Μητσοτάκη

Σολτς και Μακρόν βλέπουν με καλό μάτι την ελληνική πρόταση για το ευρωπαϊκό «Iron Dome»

Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Τη θωράκιση της αεράμυνας στην Ευρώπη προωθούν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη (28/5), σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, ο γαλλογερμανικός άξονας σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα την συνεργασία του, καθώς πρόκειται για έναν από τους τομείς – περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών – που επείγουν.

Παράλληλα, το άρθρο σημειώνει, πως Μακρόν και Σολτς θα εξετάσουν την ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι Ευρωπαίοι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για την ασφάλειά τους με δύο πολέμους σε Ρωσία - Ουκρανία και Μέση Ανατολή να επηρεάζουν άμεσα της γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI).

Η τελευταία επιλογή ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες. Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

Η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ στη Φον ντερ Λάιεν

Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες ημέρες και πάλι τότε το Bloomberg είχε αποκαλύψει ένα παρόμοιο πρότζεκτ που πρότειναν η Ελλάδα και η Πολωνία με κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, η είδηση έγινε γνωστή την ημέρα του Eurovision Debate με την Φον ντερ Λάιεν να ερωτάται σχετικά και να εκφράζει ανοιχτά την υποστήριξή της στην ελληνική πρόταση.

Κατά τα άλλα, η Γαλλία ενδέχεται να υπογραμμίσει και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην Ευρώπη το πυρηνικό της οπλοστάσιο, πέραν της εξέτασης των δυνατοτήτων για εις βάθος χτυπήματα, ανέφεραν οι πηγές.

Πηγές τόσο από το Παρίσι όσο και το Βερολίνο υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να επιδείξει η Ευρώπη την ισχύ και τη δέσμευσή της στην άμυνα πριν τη συνάντηση τον ερχόμενο Ιούλιο στην Ουάσιγκτον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηρίξει την ESSI, θεωρώντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση κατασκευασμένη από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να επαφίεται απλώς στην αμερικανική ασπίδα προστασίας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Κυριακή (26/5) τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία πρέπει να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις».