ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στους μικρομεσαίους: Η κυβέρνηση πορεύεται στις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Με επαίνους για τον παρόντα Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε την ομιλία του στα αγγλικά ο Στέφανος Κασσελάκης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα που διεξάγεται το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας- συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν μετά το πέρας των ομιλιών τους- φίλο που φάνηκε στα δύσκολα, άνθρωπο που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, πολιτικό που συνέβαλε, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο να γίνει η Ελλάδα από μέρος της κρίσης μέρος της λύσης: «Υπάρχει μία φωτογραφία μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015 που αποτυπώνει την αγκαλιά Ολάντ- Τσίπρα μετά τη δύσκολη πολύωρη διαπραγμάτευση. Είναι η αποτύπωση της Ευρώπης που μας χωρά όλους», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως όπως διεφάνη πολλές φορές την περασμένη δεκαετία, αλλά και κατά τις πρόσφατες κρίσεις, το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.

Γι’ αυτό και υποστήριξε πως λύση είναι οι κοινές πολιτικές στην οικονομία, η αλληλεγγύη, οι κοινά επωφελείς πρωτοβουλίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση πως πορεύεται προς τις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα, δίνοντας τρία παραδείγματα: «Έδωσε- προεκλογική κι άρον άρον- παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να μην μάθουν οι επαγγελματίες πριν από τις ευρωεκλογές τι έχουν να πληρώσουν με το νέο χαράτσι των τεκμηρίων. Αφήνει να σέρνονται τα προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων για να αποκρύψεις πριν τις κάλπες τις επερχόμενες επιβαρύνσεις. Κατέθεσε ένα κολοβό μεσοπρόθεσμο, αποκρύπτοντας τις προβλέψεις του 2026- 2027 και τις πιθανές επερχόμενες επιβαρύνσεις για εκείνη την περίοδο».

Ο ίδιος, ανάμεσα σε άλλα, στηλίτευσε το ότι μόνο επτά πολύ μικρές επιχειρήσεις (με ως δέκα εργαζόμενους) έλαβαν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ πάνω από 150 μεγάλες επιχειρήσεις μοιράστηκαν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαίνεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τη ΓΣΕΒΕΕ και για τη διαρκή και ειλικρινή μάχη που δίνουν για τα μέλη τους, για την επιβίωση και την πρόοδο του κλάδου, για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την ευημερία της κοινωνίας, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως η κυβέρνηση υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης κι απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους υποθηκεύει το μέλλον, φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων.

«Στην καρδιά των επιλογών της βρίσκεται το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο διατυπώνει ευθέως τον στόχο της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συμπίεσης αυτού που λέμε μεσαία τάξη. Προφανώς κι αυτές οι επιλογές δεν ευνοούν την ανάπτυξη. Η μικρή και μεσαία επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιαστικού “take it or leave it”. Ή παραδίνεστε στις εταιρείες- κολοσσούς ή εξαφανίζεστε είναι το μήνυμα».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως άφησε την ενεργειακή κρίση να πέσει πάνω στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «χαιρέτισε» τον αποκλεισμό του 96% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό κι αδιαφόρησε για τον πρωταθλητισμό της χώρας στη διαφορά επιτοκίων: «Τις άφησε να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος και στην έλλειψη ρευστότητας, να πιέζονται από τους υψηλούς έμμεσους και άμεσους φόρους. Τις απέκλεισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μπλόκαρε την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τις ίδιες. Τις λοιδόρησε ως φοροφυγάδες και τους επέβαλε το ληστρικό κεφαλικό φόρο, που αφαιρεί από τη μεσαία τάξη 750 εκατ. ευρώ».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε αλλαγή πορείας που θα εκκινεί από την ενίσχυση της ρευστότητας, από μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας κι από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αποκάλεσε τις ακόλουθες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στοχευμένες κι εναρμονισμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την τρέχουσα συγκυρία.

  • Αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους για όλους. Και για τους επαγγελματίες.
  • Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.
  • Προοδευτική κλίμακα φορολόγησης επιχειρήσεων, με 5% μείωση στον συντελεστή (από 22% σε 17%) για επιχειρήσεις με κέρδη ως 220 χιλιάδες και αύξηση κατά δύο μονάδες για όσες έχουν κέρδη άνω των 220 χιλιάδων ευρώ.

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα «κόκκινα» δάνεια:

  • Διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής σε ταμεία και εφορία και ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
  • Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.
  • Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων, με στόχο το κούρεμα και τη ρύθμισή τους.
  • Πρόσβαση των ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα ευρωπαϊκά κονδύλια, στον τραπεζικό δανεισμό, σε μικροπιστώσεις (μέσω και του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης