ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την ηλεκτρονική ψήφο - Πως μπορούμε να ψηφίσουμε

Ευρωεκλογές 2024: Τι ισχύει με την ηλεκτρονική ψήφο - Πως μπορούμε να ψηφίσουμε

Στιγμιότυπο από ψηφοφορία

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έφτασε η ώρα των Ευρωεκλογών για τους Έλληνες πολίτες.

Στη χώρα μας δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν όσοι:

  1. Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  2. Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Ηλεκτρονική ψήφος

Στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του Διαδικτύου ούτε και η ψήφος διά πληρεξουσίου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα ή να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.

Ποια εγγραφα χρειάζονται

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ