ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Έχουν ήδη ψηφίσει 14.950 Έλληνες για τις Ευρωεκλογές - Ποιες ηλικίες την επέλεξαν

Επιστολική ψήφος: Έχουν ήδη ψηφίσει 14.950 Έλληνες για τις Ευρωεκλογές - Ποιες ηλικίες την επέλεξαν

Τα περιεχόμενα της επιστολικής ψήφου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Με επιστολική ψήφο έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 14.950 ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Νάσο Μπαλέρμπα.

Υπενθυμίζεται ότι, συνολικά έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου περίπου 202.500 πολίτες.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την διαδικασία του τρόπου αυτού ψήφου, ο κ. Μπαλέρμπας ενημέρωσε ότι «οι απαντητικές επιστολές με τις ψήφους συγκεντρώνονται και φυλάσσονται στο Περιστέρι, όπου το πρωί της Κυριακής (9/6), επιτροπές με δικαστικούς, θα παραλάβουν κάλπες με τις επιστολικές ψήφους και αυτές θα μπουν κανονικά στην καταμέτρηση των ψήφων».

Ποιοι προτίμησαν την επιστολική ψήφο;

Η ηλικιακή κατηγορία που προτίμησε να ψηφίσει με επιστολική ψήφου είναι εκείνη των 40-51 ετών, ενώ ακολουθούν οι πολίτες ηλικίας 51-60 ετών.

«Οι συγκεκριμένοι εκλογείς είναι κυρίως οι εργαζόμενοι και οι αποτελούντες τον παραγωγικό ιστό της χώρας» δήλωσε o κ. Μπαλέρμπας.

Πώς θα αποφευχθεί η διπλή ψήφος

«Αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη κατανεμηθεί όλοι οι εκλογείς σε περίπου 19.380 εκλογικά τμήματα ανά την χώρα. Σε αυτούς τους καταλόγους υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξη «Τ» δίπλα στο όνομα τους και έτσι δεν θα τους επιτρέπεται να ψηφίσουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Θα υπάρχει και η ένδειξη «Ε» σε όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα για διπλοψηφίες», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ.

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή»

«Η επιστολική ψήφος διεξάγεται αυτή τη στιγμή με έναν άψογο τρόπο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και είναι ενδεικτικό ότι από το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επιστολική ψήφο τριπλάσιοι πολίτες από όσους ήταν στις εθνικές εκλογές του 2023», σημείωσε τέλος.

Τι αναφέρει για τα προβλήματα που έχουν καταγγελθεί

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα προβλήματα που έχουν καταγγείλει εκλογείς, σχετικά με την παραλαβή του φακέλου με το υλικό, που απεστάλη από το ΥΠΕΣ μέσω των ΕΛΤΑ και μιας ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε ότι από το σύνολο των 202.500 είναι λιγότερες από 100 οι περιπτώσεις που δεν έχουν παραλάβει οι ψηφοφόροι τους φακέλους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ