ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου

Ευρωεκλογές 2024: Πώς θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου

Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Συνολικά 49.234 Έλληνες ψηφοφόροι που διαμένουν σε συνολικά 127 χώρες του εξωτερικού εγγράφηκαν στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024.

Η επιστροφή του φακέλου με το ψηφοδέλτιο ήταν δωρεάν για τους εκλογείς εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι είτε επικοινώνησαν με την εταιρεία και κανόνισαν ημέρα και ώρα παράδοσης στο χώρο τους από υπάλληλο, είτε τον παρέδωσαν αυτοπροσώπως σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού εφόσον επιθυμούσαν να αποστείλουν δωρεάν τον φάκελο, έπρεπε να απευθυνθούν στην ίδια εταιρεία που τους τον παρέδωσε.

Εναλλακτικά, επέλεξαν άλλον τρόπο αποστολής αλλά με δική τους δαπάνη, η οποία θα επιστραφεί στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία.

Πότε πρέπει να σταλεί ο φάκελος με την επιστολική ψήφο

Oι επιστολικές ψήφοι, για να καταμετρηθούν, πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους, την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα Ελλάδας 17:00.

Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς θα πρέπει να αποστείλουν το τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο πριν τέσσερις έως 11 μέρες νωρίτερα ανάλογα την περίπτωση.

Για τους διαμένοντες στην Ελλάδα η καταληκτική ημερομηνία αποστολής ήταν η Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και η Τρίτη 4 Ιουνίου εφόσον η κατάθεση του φακέλου έγινε απευθείας στα γραφεία της εταιρείας. Για τους διαμένοντες στο εξωτερικό ο φάκελος έπρεπε να αποσταλεί το αργότερο έως και την Τρίτη 28 Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών συνιστά ο φάκελος να αποσταλεί συστημένος και express.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή στις εκλογές γίνεται μόνο με προσέλευση στο εκλογικό τμήμα.

Όποιοι χάσουν το ψηφοδέλτιο ή την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου epistoliki.ypes.gov.gr, επιλέγοντας «Οδηγίες επιστολικής ψήφου» και στη συνέχεια «Αρχεία επιστολικής ψήφου». Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επισκεφθούν την ειδικά διαμορφωμένη για αυτά ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr/myvote, όπου έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν και να εκτυπώσουν με εύκολο και απλό τρόπο το ψηφοδέλτιό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ