ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Κλειδί» η Μακεδονία

Περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια στις 17 Μαΐου 2024

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Όλο το βάρος της στη Μακεδονία ρίχνει η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά, να προβάλει το κυβερνητικό έργο, να θέσει το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας αλλά και να δώσει απαντήσεις σε όσους επιχειρούν να αξιοποιήσουν τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα της πίστης για μικροπολιτικό όφελος.

Στις 10:15 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο ενώ θα επισκεφθεί και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Βέλος. Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

Η περιοδεία Μητσοτάκη στη Μακεδονία δεν σταματά στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη καθώς την Τρίτη αναμένεται να περιοδεύσει σε νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να ανεβάσει τα ποσοστά της στη Μακεδονία καθώς στη συγκεκριμένη Περιφέρεια ήταν χαμηλότερα από τα εθνικά ενώ εκεί ευδοκιμούν πολλά μικρά δεξιά κόμματα και καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά τους.

Τις επόμενες είκοσι ημέρες ο Πρωθυπουργός όπως τονίζουν οι στενοί του συνεργάτες θα βρίσκεται σε συνεχή περιοδεία. Την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece έχει κλειδώσει η επίσκεψή του στο Άργος, την Πέμπτη αναμένεται να βρεθεί σε γειτονιά της Αττικής ενώ την Παρασκευή να επισκεφθεί την Άρτα και τα Γιάννενα.

Την Παρασκευή όμως αναμένεται και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή για την ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί αναμένεται να ξεδιπλώσει όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του πιο σημαντικού ζητήματος που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών.

Κομβικό ρόλο στην επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού αναμένεται να έχει και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με επιστολή προς την Κομισιόν για ομοειδή προϊόντα πολυεθνικών εταιριών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στους λεγόμενους “εδαφικούς εφοδιαστικούς περιορισμούς” (territorial supply constraints) μια εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη όπως τόνιζε πρόσφατα σε ανάρτησή του και ο Υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες λόγω της ασύμμετρης δύναμης που έχουν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών αλλά και μεμονωμένων χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.

Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός ζητά να πραγματοποιηθούν ακόμη πιο τολμηρά βήματα, ώστε η Ενιαία Αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πως μόνον έτσι οι πολίτες της Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου διαμένουν, θα μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος για μία Ευρώπη που διαπνέεται από τις αρχές της συλλογικότητας της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινής επιδίωξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

Η Κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Το δίλημμα προς τους πολίτες είναι το αν θα εμπιστευθούν και πάλι όσους υπόσχονται “λεφτόδεντρα” όπως λένε από το Μαξίμου ή θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην Κυβέρνηση να διεκδικήσει ακόμη περισσότερα από τις Βρυξέλλες και να προωθήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης