ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άτυπο «ντιμπέιτ» Μητσοτάκη - Κασσελάκη στη Θράκη και η... παρέμβαση Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΙΝ ΤΙΜΕ

Στη Θράκη χτυπάει εδώ και μερικές ώρες η «καρδιά» της προεκλογικής μάχης για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς την Τρίτη (14/5) τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έστειλαν τα πολιτικά τους μηνύματα από από διάφορα σημεία του νομού.

Ο συμβολισμός μόνο τυχαίος δεν είναι, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τις συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου τέθηκαν και εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντάει ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, οι Έλληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα.

Γύρω από αυτό το διάλογο, ξέσπασε χθες μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση που συνεχίστηκε και σήμερα με Μητσοτάκη και Κασσελάκη να «διασταύρωσαν τα ξίφη

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους»

Ο κ. Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να στείλουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης στη Νέα Δημοκρατία εν όψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου.

«Το πλατύ ποτάμι του υπεύθυνου πατριωτισμού, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το οποίο ξαναδυνάμωσε στις εκλογές του περασμένου έτους, αυτό το ποτάμι της πολύ μεγάλης πολιτικής αλλαγής και φυγής προς τα εμπρός, αυτό θα ξαναγεννηθεί και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα πάμε πολύ καλά και σε αυτές τις εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε κατοίκους της Μάκρης, έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη τα πολιτικά συμπεράσματα που θα βγουν από τις ευρωεκλογές να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών:

«Εάν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με ένα πολύ υψηλό ποσοστό πριν από ένα χρόνο, μας έδωσαν εντολή τετραετίας, να αλλάξουμε τη χώρα, να τη φέρουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Και αυτή την εντολή σας διαβεβαιώνω ότι την υπηρετούμε».

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Έβλεπα κάτι νέα σποτάκια που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Και τι είδα; Μια ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Όλα είναι μαύρα, η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε το 2023 και απέτυχε παταγωδώς.

Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, γιατί όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις και όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει των πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδενδρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε, ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα. Αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση».

«Η κυβέρνηση παραμέλησε τη Θράκη»

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολούθησε στην Κομοτηνή την παρέλαση για τα 104 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει παραμελήσει τη Θράκη, ζητώντας να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη του νομού.

«Ο καλύτερος τρόπος η Πολιτεία να αποδείξει τη στήριξή της στη Θράκη είναι να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να φέρει οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και τον Μουφτή Κομοτηνής και μίλησαν για την αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή.

«Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Χρέος μας στις γενιές που πέρασαν και σε αυτές που θα έρθουν είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Νιώθω περήφανος που είδα εδώ στην Κομοτηνή την ειρηνική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικών καταβολών», τόνισε παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με μαθητές και πολίτες της ακριτικής πόλης στο περιθώριο της παρέλαση, ενώ παρέστη στο παραδοσιακό γλέντι που διοργάνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Γκαράνης, στην πλατεία Ειρήνης.

Ανδρουλάκης: Τρέφουν αυταπάτες με Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real fm, μίλησε για... αυταπάτες της κυβέρνησης γύρω από τα ελληνοτουρκικά, μετά και τον νέο διάλογο Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στα «ήρεμα νερά», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς πράγματι υπάρχει μείωση των παραβιάσεων, ωστόσο τόνισε: «Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο κ. Ερντογάν έχει μια στρατηγική. Τώρα που βλέπει ότι οι Αμερικανοί έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ από τη συμπεριφορά του, χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να φαίνεται ότι έχει συνομιλητή. Αυτό -το ξαναλέω- δεν πρέπει να μας δημιουργεί αυταπάτες. Καλό είναι ότι έχουμε λίγες ή καθόλου παραβιάσεις, όμως να συζητάμε χωρίς αυταπάτες. Κάποιους δεν τους ενοχλεί ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναβαθμίσει τις προκλήσεις του για τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Δεν συζητάμε για κανέναν άλλο δρόμο. Μόνο μέσω Χάγης. Όποιος -Αμερικανός, Γερμανός, δεν ξέρω ποιος- φαντάζεται ότι μπορεί η Ελλάδα να κάτσει σε ένα τραπέζι με την Τουρκία χωρίς τη Χάγη, είναι γελασμένος», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης